Un tribunal din Moscova a decis achitarea unui oficial judecat în dosarul morţii avocatului Magniţki

Un tribunal din Moscova a decis vineri achitarea unui oficial al închisorii în care a murit avocatul Serghei Magniţki la 16 noiembrie 2009, relatează BBC.

Dmitri Kratov a fost judecat pentru neglijenţă în cazul morţii avocatului rus al Fundaţiei britanice „Hermitage Capital”, Serghei Magniţki.

Judecătorii au stabilit că Dmitri Kratov a acţionat corect după ce Magniţki s-a îmbolnăvit în închisoare, în 2009. Kratov era în acea perioadă director adjunt al închisorii Butirka.

Un raport oficial rus a stabilit anul trecut că Magniţki a fost torturat în închisoare.

Magniţki a descoperit o adevărată reţea de corupţie, în care erau implicaţi reprezentanţi ai fiscului. După ce a denunţat reţeaua autorităţilor ruse, avocatul a fost reţinut sub acuzaţia de evaziune fiscală şi a murit în detenţie la 16 noiembrie 2009, la doar 37 de ani.

Avocatul a devenit un simbol al luptei împotriva corupţiei din Rusia.

Cazul juristului a provocat o tensionare a relaţiilor americano-ruse.

La începutul lunii decembrie, Congresul SUA a adoptat Legea Magniţki, care interzice intrarea pe teritoriul SUA şi blocarea activelor oficialilor ruşi implicaţi în cazul decesului în detenţie a juristului rus Serghei Magniţki, cu scopul de a preveni viitoarele încălcări ale dreptului omului.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că răspunsul Rusiei la Legea Magniţki trebuie să fie unul adecvat, dar nu exagerat.

Putin a salutat iniţiativa Dumei de Stat de a elabora un proiect de lege, care să prevadă sancţiuni pentru americanii care ar fi încălcat drepturile cetăţenilor ruşi.

Potrivit liderului de la Kremlin, Legea Magniţki este o consecinţă a intrigilor din SUA, pentru care se sacrifică relaţiile ruso-americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe