Un porumbel a traversat Pacificul din Japonia până în Canada

Un porumbel temerar care a traversat Oceanul Pacific, din Japonia până în Canada, va fi găzduit de acum de un crescător de porumbei călători canadian, care speră să facă din el o adevărată vedetă a curselor de fond, au anunţat luni oficiali locali, citaţi de AFP.

Porumbelul, slăbit şi obosit, a fost găsit la o bază a aviaţiei canadiene, pe insula Vancouver din Columbia Britanică (vestul Canadei), fiind dus la un adăpost pentru animale, unde a fost vindecat de o boală des întâlnită la păsări.

'Credem că a zburat din Japonia şi s-a rătăcit sau a fost derutat de o furtună până a ajuns în Canada, odihnindu-se pe vapoare de-a lungul călătoriei', a declarat AFP Reg Westcott de la Mountainaire Avian Rescue Society.

În vârstă de un an, porumbelul a fost eliberat pe 9 mai, alături de alţi 8.000, de columbofili din nordul Japoniei, într-o cursă de 1.000 km, a declarat marţi proprietarul său, Hiroyasu Takasu. Pensionarului de 73 de ani, care deţine alţi 10 porumbei călători, nu îi vine să creadă: 'Nu am auzit niciodată de porumbei care să fi călătorit până în Canada. Este de necrezut! Probabil s-a mai odihnit pe câte un vapor până a ajuns în port.'

În general, un porumbel poate parcurge cel mult 650 km, iar pasărea în cauză s-a deplasat 8.000 km. Proprietarul său, al cărui nume şi număr de telefon au fost găsite pe porumbel, nu vrea să îl aducă înapoi cu avionul fiindcă l-ar costa prea mult, a spus Westcott. Aşa încât asociaţia locală de columbofilie a făcut demersurile pentru adoptarea porumbelului, sperând să îl poată reproduce. 'Sunt sigur că puii lui vor fi foarte buni în cursele pe distanţe lungi', a spus Westcott, care a trebuit să depăşească neîncrederea autorităţilor canadiene. 'Am fost întrebaţi dacă are documente de călătorie şi am spus că a venit singur. A fost considerat pasăre migratoare, ceea ce ne-a permis să îl dăm fără acte de vamă', a adăugat el.

Fostul proprietar japonez al porumbelului speră ca pasărea să aibă o nouă viaţă în Canada. 'Aş fi fericit dacă se găseşte cineva care să aibă grijă de el', a spus Takasu.

În cei 17 ani dedicaţi salvării animalelor, Reg Westcott a mai întâlnit un singur porumbel care a traversat Pacificul în două-trei săptămâni. Porumbelul a aterizat pe un vas al pazei de coastă canadiene în plină pandemie de gripă aviară. Pasărea a fost trimisă înapoi în Japonia pe cheltuiala proprietarului, încheie AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură