Un candidat cu puţini susţinători pentru grupul principal de conducere a partidului

Zhongnanhai, centrul puterii politice a regimului comunist chinez, 11 aprilie 2012 în Beijing.
Zhongnanhai, centrul puterii politice a regimului comunist chinez, 11 aprilie 2012 în Beijing. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Ling Jihua, secretarul Secretariatului Central al Partidului Comunist Chinez, este un candidat cu puţini susţinători la un loc în Comitetul Permanent al Biroului Politic, grupul principal de conducere al PCC, care va fi ales în toamnă.

Zvonurile despre Ling au apărut recent pe internet, existând afirmaţii nefondate că fiul său ar fi murit într-un accident de Ferrari pe 18 martie sau că el face parte din fracţiunea lui Zhou şi a lui Bo Xilai.

"Ţinând cont că partidul operează într-un sistem politic închis, astfel de fenomene reprezintă un şoc major pentru oficialii seniori ai PCC", conform expertului pe probleme chineze, Shi Zangshan, cu sediul la Washington.

Unele persoane din interior de la Beijing consideră că potenţialul scaun al lui Ling în cadrul Comitetului Permanent este un "secret întunecat" al celui de-al XVIII-lea Congres Naţional al PCC. Ling este secretarul lui Hu Jintao şi este considerat a fi mâna dreaptă a lui Hu.

Pe 4 iunie, site-ul dizident chinez din străinătate, Boxun.com, a raportat că în scopul sortării unor posibili candidaţi pentru următorul Congres Naţional al Poporului, s-a organizat un vot preliminar la începutul acestui an, între circa 300 de membri ai Comitetului Central. Informaţia a fost furnizată de unele surse anonime de la Beijing.

Ling, care nu a fost membru al Biroului Politic, a câştigat mai multe voturi din partea unor membri veterani ai Biroului Politic.

Boxun a raportat că o sursă din interior a confirmat că Ling, ca secretar al Secretariatului Central şi şef al Oficiului General al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, a trecut de două runde de evaluări interne.

Acest raport a fost preluat de bloggeri.

Ling este considerat "şeful personalului" lui Hu Jintao şi este adesea menţionat ca "menajera de la Zhongnanhai". Zhongnanhai este complexul din Beijing unde se află conducerea partidului.

Recent, a avut loc o conferinţă între membrii de partid din cadrul Comitetului Central de la Beijing. Membrii au votat pentru alegerea a 108 candidaţi pentru viitorul Congres Naţional al Poporului din luna octombrie. Conform zvonurilor, Ling ar fi ţinut un discurs de mare profil.

Ling a afirmat: "Partidul ar trebui să aibă o poziţie politică fermă şi să protejeze autoritatea Comitetului Central" şi să sfătuiască membrii altor facţiuni să se "adune în jurul Partidului Central condus de Hu Jintao".

Yang Ning, un comentator pe probleme politice din Statele Unite, a declarat că este evident că mesajul lui Ling a vizat anumiţi oficiali de partid. După încercarea de lovitură de stat a lui Bo Xilai şi Zhou, membrii de partid ar trebui să fie loiali Partidului Central condus de Hu.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii