Fracţiunile regimului chinez concurează pentru rectificarea masacrului din 4 iunie

Hong Kong: Priveghi la care au participat peste 150 de mii de persoane, ce comemorează masacrul din 4 iunie 1989 petrecut în Piaţa Tiananmen
Hong Kong: Priveghi la care au participat peste 150 de mii de persoane, ce comemorează masacrul din 4 iunie 1989 petrecut în Piaţa Tiananmen (Sung Pi Lung / The Epoch Times)

Cea de-a 23-a aniversare a protestelor din Piaţa Tiananmen din 1989 a avut loc într-un moment când din partea publicului chinez, activiştilor pentru drepturile omului şi guvernelor occidentale vin tot mai multe apeluri pentru rectificarea incidentului. S-a raportat că cele două facţiuni majore din cadrul PCC şi-au elaborat propriile planuri pentru redresarea a ceea ce este cunoscut sub numele de incidentul 4 iunie, în scopul câştigării sprijinului publicului. Una dintre cele două fracţiuni este condusă de fostul lider al regimului chinez Jiang Zemin, care în 1989, în timpul ascensiunii sale la putere, a sprijinit atacul regimului asupra studenţilor protestatari. Aceasta a fost poreclită "fracţiunea mâinilor pătate de sânge" pentru rolul său central în persecuţia împotriva Falun Gong, în ultimii 13 de ani.

Financial Times a raportat pe 20 martie că premierul Wen Jiabao a sugerat rectificarea protestelor studenţeşti din 1989 în trei ocazii diferite, în cadrul întâlnirilor secrete de partid de la nivel superior.

În ediţia sa din iunie, revista Frontline din Hong Kong a identificat că cele "trei ocazii separate" ar fi avut loc la sfârşitul anilor 2010 şi 2011, şi în martie 2012.

Un site chinez de ştiri din străinătate a raportat recent că Wen a recunoscut public că a fost o decizie inumană să se refuze întoarcerea studenţilor exilaţi după protestele din 4 iunie din China, chiar dacă mulţi dintre părinţii lor sunt acum pe moarte sau au murit deja.

Raportul revistei Frontline a spus că următorul şef al partidului, Xi Jinping, a cerut comisiei de pregătire a celui de-al 18-lea congres, condus de şeful Comitetului Central al Departamentului de Organizare a Partidului Comunist Chinez (PCC), Li Yuanchao, să elaboreze un plan pentru rectificarea protestelor studenţeşti din 1989; proiectul include planuri pentru compensarea victimelor şi familiilor acestora, restaurarea reputaţiei celor implicaţi şi aducerea celor responsabili pentru masacru în faţa justiţiei.

Trei vicepreşedinţi ai Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului (CPCNP), Lu Yongxiang, Han Qide şi Jiang Shusheng, au prezentat recent la o întâlnire o propunere în care au listat şase sugestii pentru redresarea protestelor studenţeşti din 4 iunie, a raportat Chengming Magazine din Hong Kong. Propunerea a fost prezentată şi Comitetului Central al PCC.

În cursul unei reuniuni a Comitetului Naţional al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC), vicepreşedintele Bai Lichen a cerut rectificarea incidentului din 4 iunie, a declarat raportul din Chengming Magazine.

Un alt site chinez de ştiri din străinătate a publicat un articol pe 2 iunie, care a menţionat: "Când Xi Jinping va prelua biroul, el va avea o bază mai bună, în privinţa opiniei publice şi a mediului internaţional, datorită iniţiativei de redresare a masacrului din 4 iunie". Articolul l-a lăudat pe Xi Jinping, spunând că el "va avea destul curaj politic pentru a face faţă problemei din 4 iunie."

CPCNP şi CPPCC sunt ambele controlate de aliaţii apropiaţi ai lui Jiang Zemin, Wu Bangguo şi Jia Qinglin. Despre Jiang Zemin se crede că s-ar afla în prezent în stare vegetativă, fiind ţinut în viaţă de dispozitive medicale şi infuzii.

După cum s-a scris în cele Nouă Comentarii despre Partidul Comunist, masacrul din 4 iunie a fost un punct de cotitură în viaţa lui Jiang Zemin. El a devenit secretarul general al PCC după eliminarea unui ziar liberal, World Economic Herald, şi după ce a şi-a afişat sprijinul pentru înfăptuirea masacrului.

Mişcare de neoprit

Shi Zangshan, expertul pe probleme din China din Washington DC, a declarat pentru The Epoch Times că redresarea incidentului din 4 iunie a devenit acum o mişcare de neoprit, conducerea PCC din China trăind acum în chinurile morţii.

Potrivit lui Shi, suporterii lui Jiang Zemin susţin acum că Wen Jiabao şi Xi Jinping au primit ordinul de sprijinire a rectificării de la Jiang Zemin. Shi a adăugat că acest lucru reprezintă încercarea fracţiunii lui Jiang de a se ajuta de rectificarea mişcării din 4 iunie şi de a mobiliza sprijinul public. Fracţiunea a propus, de fapt, o "rectificare limitată" a incidentului din 4 iunie, pentru a evita ca Jiang Zemin să fie tras la răspundere pentru că a sprijinit masacrul, a declarat Shi.

Shi a adăugat că Jiang Zemin a venit la putere la scurt timp după incidentul din 4 iunie, şi persecuţia lui brutală ulterioară împotriva Falun Gong a dus la o scădere drastică a standardelor politice, juridice şi sociale din China.

Apelurile pentru rectificarea incidentului din 4 iunie vin împreună cu apelurile de redresare a Falun Gong. Shi a spus că el crede că Wen Jiabao şi susţinătorii săi au testat apele pentru a determina momentul potrivit pentru redresarea Falun Gong, şi atunci când o vor face, aceasta va aduce schimbări semnificative în societatea Chinei.