Coreea de Nord acuzată de încălcarea armistiţiului din 1953. Clipul video cu momentul în care dezertorul este împuşcat de militari

Momentul în care soldatul nord-coreean scapă
Momentul în care soldatul nord-coreean scapă (captură video)

Comandamentul Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNC) responsabil pentru monitorizarea Zonei Demilitarizate (DMZ) - care separă Coreea de Sud de Coreea de Nord - a acuzat miercuri, 22 noiembrie a.c., Phenianul că a încălcat de două ori armistiţiului din 1953, atunci când militarii au trecut trecut graniţa pentru a urmări un soldat dezertor.

Purtătorul de cuvânt al UCN, Chad G. Carrol a afirmat, într-o conferinţă de presă, că militarii nord-coreeni au încălcat prevederile acordului semnat la finalul Războiului Coreean, prin trecerea graniţei şi lansarea de focuri de armă.

Reamintim că luni 13 noiembrie a.c. un soldat nord-coreean a fost împuşcat de cel puţin cinci ori, după ce a trecut prin Zona Demilitarizată dintre cele două Coree, pentru a scăpa de regimul comunist nord coreean.

UNC a prezentat un spectaculos film de 7 minute înregistrat de camerele de securitate de la DMZ la data de 13 noiembrie, în care se poate vedea cum soldatul a trecut de militarii nord-coreeni cu un jeep, iar aceştia s-au luat după el. La scurt timp, el a abandonat maşina şi s-a îndreptat spre zona care desparte cele două state. Militarii nord-coreeni au tras în direcţia sa 40 de focuri de armă, fugarul fiind rănit în cinci locuri şi, ulterior, salvat de soldaţii sud-coreeni.

În clipul video se poate vedea, de asemenea, cum unul dintre soldaţii nord-coreeni pătrunde pe teritoriul sud-coreean înainte de a reveni la sectorul său şi cum mai mult de zece membri ai armatei nord-coreene înarmaţi cu mitraliere i se alătură.

Aceasta sunt primele focuri de armă înregistrate în Zona de Securitate Comună (JSA) în mai mult de trei decenii şi au generat multe controverse în Coreea de Sud, unde mai multe mass-media şi politicieni au întrebat guvernul de ce nu le-a cerut soldaţilor săi să răspundă la focul nord-coreean aşa cum era prevăzut .

Medicul sud-coreean care l-a operat pe soldatul nord-coreean dezertat a explicat în această dimineaţă că acesta se află încă în unitatea de terapie intensivă după ce a trecut prin două operaţii.

"Pacientul este conştient, este bine, nu va muri", a spus chirurgul Lee Cook-Jong, citat de agenţia Yonhap. Echipa medicală care îl îngrijeşte a relatat că, în afara rănilor provocate de gloanţe, soldatul este bolnav de tuberculoză, hepatită B şi a avut viermi de până la 27 de centimetri în abdomen. „Ca doctor, nu am mai văzut aşa ceva în peste 20 de ani”, a declarat chirurgul săptămâna trecută reporterilor.

Într-un comunicat de presă al Comandamentului ONU se precizează că Armata nord-coreeană a fost informată cu privire la aceste încălcări şi a solicitat o întrevedere, pentru a discuta despre rezultatele anchetei şi măsurile care trebuie luate pentru a preveni astfel de situaţii în viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe