Ultimatum pentru Theresa May: Modificaţi acordul pentru Brexit sau vom demisiona

Premierul britanic a primit un ultimatum extraordinar din partea a cinci miniştri din cabinet, care ameninţă că vor demisiona într-un interval de două săptămâni dacă Theresa May nu face trei schimbări fundamentale la acordul încheiat de ea cu UE cu privire la Brexit, precizează Express.co.uk.
Noul premier britanic Theresa May.
Noul premier britanic Theresa May. (Captură Foto)

Publicaţia The Telegraph a susţinut că cinci membri ai Cabinetului premierului Theresa May coordonează eforturile pentru redeschiderea negocierilor privind Brexit şi se vor întâlni în următoarele câteva zile pentru a finaliza cererile lor. Grupul este format din Michael Gove, Andrea Leadsom, Chris Grayling, Penny Mordaunt şi Liam Fox. Gove şi Mordaunt şi-au analizat poziţiile în ultimele peste 24 de ore, dar aparent au decis să nu rămână în guvern pentru moment.

Cei cinci miniştri cheie cer ca Marea Britanie să poată să se retragă unilateral din orice backstop legat de Brexit, fără să ceară consimţământul UE, conform The Telegraph.

Aşa numitul „backstop”, în care va intra Londra automat în cazul în care nu se va ajunge la un nou acord comercial cu Bruxelles-ul în timpul perioadei de tranziţie, va ţine Marea Britanie într-o uniune vamală cu UE.

Acest lucru înseamnă că Marea Britanie va fi obligată legal să continue să respecte multe regulamente UE, în timp ce îi va fi foarte greu să semneze acorduri comerciale cuprinzătoare cu alte ţări.

Pe baza acordului curent, Marea Britanie s-ar putea retrage dintr-un backstop doar cu acordul UE, lucru de care mulţi susţinători ai Brexitului se tem că ar putea însemna că ţara lor să rămână blocată într-o uniune vamală europeană permanentă.

Se pare că miniştrii rebeli cer de asemenea şi introducerea unei clauze care să sugereze „soluţii tehnice” pentru problema graniţei nord-irlandeze, pentru a se evita o graniţă dură sau orice alte controale suplimentare asupra comerţului peste Marea Irlandeză, lucru care ar înfuria unioniştii.

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că UE va respinge orice „schimbări masive” aduse acordului privind Brexitul.

Miercuri, doi miniştri de cabinet, inclusiv secretarul pentru Brexit Dominic Raab, şi o serie de miniştri adjuncţi au demisionat în semn de protest faţă de acordul lui May cu Bruxelles-ul.