UE, reacţie la situaţia explozivă din R. Moldova. Apel la respectarea statului de drept

Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles
Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Uniunea Europeană a reacţionat prompt la situaţia explozivă din Republica Moldova unde, pe scena politică are loc un adevărat război între oligarhul Vladimir Plahotniuc şi blocul pro-european ACUM, sprijinit de socialiştii lui Dodon.

Mai exact, UE transmite că "se aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată la UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere".

"Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament şi în lumina evoluţiilor ulterioare, Uniunea Europeană face apel la calm şi reţinere. Oficialii aleşi democrat trebuie să găsească o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană se aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată la UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului nostru de Asociere", se menţionează într-un comunicat al Serviciului de Acţiune Externă al UE, citat de Deschide.md.

În document se mai precizează că UE va sprijini în continuare Republica Moldova. În mod special, Serviciul se referă la combaterea corupţiei şi asigurarea independenţei sistemului judiciar şi depolitizarea instituţiilor statului.

"Uniunea Europeană este pregătită să sprijine în continuare reformele care se află în centrul acordului nostru de asociere", precizează în comunicat autoritatea europeană.

Reamintim că ieri socialiştii lui Igor Dodon şi blocul pro-european ACUM au făcut acord anti-Plahotniuc şi, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului în care au sfidat Curtea Constituţională, considerată a fi sub influenţa lui Vladimir Plahotniuc, s-a decis desemnarea unui nou Guvern şi a unui nou şef al Parlamentului. Astfel, preşedintele republicii Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcţia de premier a şefei PAS, Maia Sandu.

În aceeaşi şedinţă - care a debutat, conform Euractiv.ro, cu mascaţii la uşă şi pe întuneric (pentru că secretariatul a încercat să saboteze evenimentul), a fost numită la conducerea legislativului Zinaida Greceanîi, reprezentantă a socialiştilor din PSRM. Socialiştii au primit, de asemenea, şi câteva posturi de miniştri.

Partidele politice menţionate au semnat un acord de "dezoligarhizare" a ţării, o trimitere clară la Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. S-a decis declararea Republicii Moldova drept "stat capturat" şi demiterea şefilor din justiţie, servicii secrete şi din alte instituţii vitale.

Ulterior, Curtea Constituţională a decretat că numirea Guvernului Maia Sandu este neconstituţională.

"Va trebui să eliberăm din captivitate şi Curtea Constituţională aşa cum vom elibera fiecare instituţie una după alta. O să facem curăţenie în toate instituţiile statului. Am început cu SIS şi CNA, şi pentru Curte există soluţii. Apelul nostru e să nu insiste pe abuzuri pentru că vor răspunde pentru ele. Să se oprească aici", a reacţionat Maia Sandu.

Situaţia nu s-a calmat însă după apelul Maiei Sandu. Dimpotrivă. Oameni aparent aduşi de Vladimir Plahotniuc s-au instalat de cu seară, în coturi, în faţa principalelor instituţii ale statului, unde şi-au petrecut noaptea iar astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut loc un protest organizat de oligarh. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne