Românii, solidari cu protestatarii din Polonia. Miting în faţa ambasadei poloneze la Bucureşti

La fel ca în România, şi în Polonia aleşii neamului au trecut noaptea, prin Parlament, legi care să submineze justiţia şi statul de drept. Este aşadar momentul ca românii să arate solidaritate şi europenism şi să iasă în stradă, transmit organizatorii mitingului.
Protest anti-guvern în Varşovia, Polonia, 23 iulie 2017.
Protest anti-guvern în Varşovia, Polonia, 23 iulie 2017. (Captură Foto)

Pe Facebook se anunţă un miting de solidaritate cu cetăţenii polonezi, care, la fel ca românii, "se confruntă cu un pachet de legi menit să submineze independenţa justiţiei şi a statului de drept". Mitingul va avea loc miercuri, ora 18.00, în faţa Ambasadei Poloniei de la Bucureşti, potrivit paginii de Facebook a evenimentului intitulat sugestiv "#Solidaritate"

"Dragi prieteni, de câteva săptămâni, oamenii din Polonia se confruntă cu un pachet de legi menit să submineze independenţa justiţiei şi a statului de drept. Ca reacţie la acest abuz, sute de mii de oameni au ieşit în stradă în Polonia şi în lume, similar cu reacţia noastră la OUG 13 şi în acelaşi spirit cu#rezist.

Prin cele 3 legi trecute de Parlament şi care sunt acum pe masa Preşedintelui Poloniei, numirile de judecători se vor face politic şi Curtea Supremă devine total aservită guvernului. La fel ca în România, legile au fost trecute prin Parlament noaptea şi cetăţenii au fost ignoraţi.

Este momentul să arătăm că suntem #europeni şi #solidari cu colegii noştri şi să demonstrăm că ceva ce se întâmplă într-un loc al Europei este important pentru noi toţi, cetăţeni ai unui continent unit.

Vă invităm la un miting de susţinere a oamenilor din Polonia, miercuri 26 iulie de la ora 18 în faţa Ambasadei Poloniei la Bucureşti.

Colegii polonezi aprind lumânări şi arborează drapeluri poloneze şi europene la mitingurile lor. Să facem la fel în semn de susţinere. Vă invităm să-i susţinem, să arătăm #solidaritate şi #europenism", scriu organizatorii evenimentului.

Reamintim că polonezii ies de 8 zile consecutiv în stradă, indignaţi de trei proiecte de lege adoptate de Parlament, care vor oferi Partidului de guvernare Lege şi Justiţie (PiS) controlul asupra sistemului judiciar.

Proiectele de lege prevăd concedierea imediată a tuturor judecătorilor actuali ai Curţii Supreme, cu excepţia celor aprobaţi de preşedinte, şi oferă preşedintelui puterea de a reglementa alte instanţe. De asemenea, pe baza noilor legi, ministrul Justiţiei - care este şi procuror general - va alege noii judecători ai Curţii Supreme.

Liderii UE au criticat aceste proiecte de lege pentru subminarea independenţei sectorului judiciar şi a statului de drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne