UE cere Poloniei să respecte valorile democratice

UE a cerut Varşoviei să respecte legea şi să permită jurnaliştilor să aibă acces la parlamentari atunci când se află în cameră. Printre altele, mulţi parlamentari din opoziţie s-au opus votului pentru buget condus de guvern.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. (Emmanuel Dunand/AFP via Getty Images)

Uniunea Europeană îşi amplifică valul de critici la adresa guvernului polonez datorită a ceea ce pare să fie lipsa respectului pentru lege şi a făcut recomandări suplimentare pentru ca guvernul să îşi rezolve problemele.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri că blocul european „nu va renunţa la această chestiune” cât timp partidul de guvernământ Dreptate şi Justiţie (PiS) nu răspunde la întrebările legate de independenţa sectorului său judiciar şi legate de alte chestiuni, care sunt percepute ca având un efect de subminare a drepturilor politice fundamentale.

„Cred că aceasta este o provocare substanţială pentru aplicarea legii în Polonia şi aplicarea legii este fundamentul pe care este construită întreaga structură europeană”, a adăugat Timmermans în timpul unei conferinţe de presă în Bruxelles.

„Simţim un sentiment puternic de solidaritate cu poporul polonez care merită, precum toţi europenii, să aibă un sector judiciar independent, să dispună de o separare deplină a puterilor în ţara lor”, a mai susţinut el.

Noile avertismente din partea UE au loc în condiţiile intensificării unui impas politic dificil în Polonia: unde politicienii din opoziţie promit că vor continua protestul vechi de 6 zile în interiorul Parlamentului pe perioada Crăciunului şi a Anului Nou.

Tensiunile s-au amplificat în Polonia de când PiS a preluat puterea în ţară cu o majoritate substanţială, în urmă cu 14 luni.

Sectorul judiciar sub presiune

În primul rând opoziţia doreşte o reluare a unei dezbateri şi a unui vot asupra bugetului din 2017 care au avut loc săptămâna trecută într-o sală secundară a Camerei Inferioare, Sejm, datorită protestului opoziţiei. De asemenea, votul s-a desfăşurat fără prezenţa legiuitorilor din opoziţie.

„Acţionăm într-o manieră cu adevărat cumpătată. Blocarea şi suspendarea libertăţilor cetăţenilor, blocarea mişcărilor normale sunt toate acte criminale şi aceste acte sunt acceptate (de opoziţie)”, a declarat liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski. „În acest fel ne îndreptăm spre o mare calamitate”.

Dar principalele partide ale opoziţiei – Platforma Civică şi partidul Modern – au declarat că PiS şi Kaczynski sunt cei care împing ţara spre calamitate. Ambele partide sunt pro-europene şi de centru şi insistă că guvernul atacă democraţia.

Un număr mare de cetăţeni polonezi sunt de acord cu poziţia opoziţiei. Mii de persoane au ieşit pe străzile Varşoviei şi ale altor oraşe în săptămânile recente pentru a protesta împotriva crizei politice din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe