Polonia doreşte să achiziţioneze noi rachete şi submarine

În contextul relaţiilor tot mai tensionate dintre Rusia şi Occident, unele ţări din estul Europei şi din regiunea Baltică şi-au exprimat în repetate rânduri temerile cu privire la agresiunea rusească. Astfel, Polonia a anunţat că plănuieşte să îşi extindă stocul de rachete şi să creeze o nouă flotă de submarine.
Ministrul polonez adjunct al apărării, Bartosz Kownacki.
Ministrul polonez adjunct al apărării, Bartosz Kownacki. (Captură Foto)

Un oficial militar de vârf polonez a anunţat că armata ţării poate solicita mai multe rachete pentru a crea un al treilea escadron de coastă de-a lungul Mării Baltice, a susţinut la sfârşitul săptămânii trecute Defense News. Polonia, ţară membră NATO care are graniţă comună de aproximativ 190 km cu enclava rusească Kaliningrad, şi-a exprimat temerile serioase cu privire la activitatea militară intensificată din vecinătatea sa.

Rusia a extins recent capabilităţile balistice ale Flotei sale Baltice, după ce NATO a anunţat cea mai mare comasare militară de la Războiul Rece în apropierea graniţelor sale cu Rusia. În prezent, Polonia a luat în considerare necesitatea de a-şi consolida puterea militară, adăugând un al treilea escadron maritim cu rachete de atac şi folosind echipamentele militare ale companiei de apărare norvegiene Kongsberg, conform adjunctului ministrului polonez al Apărării, Bartosz Kownacki. De asemenea, el a menţionat deficienţele care ar trebui să fie abordate înainte de extinderea sistemului de apărare antirachetă al ţării.

Kownacki şi-a exprimat de asemenea interesul pentru o flotă de submarine. El a susţinut că Ministerul Apărării este pregătit să cumpere trei submarine pentru Marina poloneză în 2017 şi că va fi probabil vorba de un acord comun cu un alt aliat, posibil Norvegia, Suedia sau Germania.

Kaliningrad, singurul teritoriu baltic al Rusiei, a fost un punct focal al tensiunilor recente dintre Moscova şi Occident. Ţări europene precum Finlanda şi Estonia au acuzat Rusia că a încălcat spaţiile lor aeriene. La rândul său, Rusia şi-a apărat activitatea militară puternică în zonă, afirmând că NATO foloseşte diverse tactici care ameninţă securitatea rusă. Luna trecută, Rusia şi-a plasat rachete capabile nuclear în Kaliningrad. De atunci, SUA a cerut aliaţilor săi din NATO să numească Polonia drept destinaţie a unui grup strategic de luptă al alianţei militare vestice.