UE amână summitul pe tema acordului pentru Brexit. Invocă lipsa progresului

Liderii UE au suspendat proiectul de desfăşurare, la mijlocul lunii viitoare, a unui summit pe tema acordului privind Brexitul. Negociatorul UE pentru Brexit a afirmat că este necesar mai mult timp pentru a se înregistra un progres decisiv.
Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)

Liderii europeni au susţinut miercuri că, “în pofida negocierilor intense, nu a fost realizat un progres suficient” pentru desfăşurarrea unui summit extraordinar în 17-18 noiembrie.

Şefii de guverne au declarat că vor organiza un summit pentru finalizarea acordului privind Brexitul “dacă şi când se întrezăreşte un acord”, a precizat o sursă oficială, potrivit Deutsche Welle.

Premierul britanic Theresa May a susţinut un discurs de 15 minute, în care a prezentat viziunea sa asupra modului în care ar putea fi salvate negocierile după ce discuţiile de duminică dintre Michel Barnier, negociatorul şef al UE, şi Dominic Raab, secretarul britanic pentru Brexit, au ajuns din nou în impas.

May a declarat că ultimul stadiu al încheierii unui acord va necesita “curaj, încredere şi autoritate de ambele părţi”.

Diplomaţii UE au declarat că premierul britanic a părut să aibă o înţelegere mai profundă a temerilor manifestate de bloc, inclusiv cerinţa Irlandei pentru o clauză de asigurare de tipul “backstop” (fără o “frontieră dură” între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda).

Totuşi, în opinia liderilor UE, discursul lui May – care a fost urmat de o cină la care premierul britanic nu a participat – nu a conţinut noi propuneri substanţiale solicitate de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Negociatorul şef al UE, Michel Barnier, a afirmat că ambele părţi au lucrat din greu, dar nu au ajuns într-un punct comun.

“Avem nevoie de mai mult timp şi vom continua să lucrăm în următoarele săptămâni, cu calm şi răbdare”, a adăugat el.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a ridicat posibilitatea prelungirii unei perioade de tranziţie pro-Brexit cu un an – până la sfârşitul lui 2021. O astfel de prelungire va oferi mai mult timp pentru încheierea unui acord comercial, dar ar însemna că Marea Britanie va continua să aplice regulile UE mai mult timp, fără să aibă vreun cuvânt de spus în această privinţă.

S-ar putea ca premierului May să îi fie dificil să îi convingă pe membrii eurosceptici ai Partidului Conservator în ceea ce priveşte această prelungire.

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană în luna martie, existând temeri că lipsa unui acord privind Brexitul va rezulta în cel mai rău scenariu economic posibil atât pentru Londra, cât şi pentru bloc.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că UE trebuie să fie pregătită pentru toate rezultatele: “Acestea includ şi posibilitatea ca Marea Britanie să plece din Uniunea Europeană fără să se încheie un acord”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe