UE a fost criticată din cauza ridicării sancţiunilor impuse în Birmania

(photos.com)

În urma anunţării ridicării sancţiunilor UE împotriva guvernului, FT raportează că Birmania se confruntă cu acuzaţii recente că ar fi luat parte la epurarea etnică a populaţiei musulmane din ţară.

Conform relatărilor ziarului, Human Rights Watch (HRW) a declarat că decizia miniştrilor de externe din UE de a renunţa definitiv la sancţiuni "pune în pericol câştigurile în domeniul drepturilor omului" realizate în ţară, după ce luna trecută au avut loc în statul vestic Rakhine atacuri conduse de budişti asupra musulmanilor.

The Wall Street Journal a raportat că HRW susţine că peste 100 de etnici musulmani Rohingya au fost ucişi şi că 125 000 au fost strămutaţi din cauza violenţelor din ultimul an, guvernul din Birmania fiind complice la "atacurile coordonate".

Ziarul susţine că oficialii ONU au avertizat cu privire la o potenţială situaţie în care este nevoie de ajutor umanitar luna viitoare ca urmare a tensiunilor mari din regiune şi a posibilităţii ca inundaţiile pe scară largă să afecteze taberele aglomerate de refugiaţ atunci când ploile musonice ar putea să lovească statul Rakhine .

Telegraph relatează că un purtător de cuvânt al preşedintelui Thein Sein din Birmania a refuzat să comenteze cu privire la constatările HRW, spunând că "Guvernul nu va acorda atenţie unui raport unilateral."

Aung San Suu Kyi, liderul opoziţiei birmaneze, a refuzat să condamne violenţa sectară, deşi partidul său a cerut să se pună capăt discriminării oficiale împotriva minorităţii musulmane, potrivit ziarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe