Ucraina susţine că rebelii pro-ruşi încalcă acordul de încetare a focului


Luptători separatişti la un punct de control din Doneţk, 23 ianuarie 2015.
Luptători separatişti la un punct de control din Doneţk, 23 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Armata ucraineană a declarat că paramilitarii susţinuţi de Rusia au încălcat acordul de încetare a focului de câteva ori în cursul nopţii de duminică spre luni, conform RFE/RL.

Sediul Operaţiunii Antitero, numele folosit de Kiev pentru operaţiunea militară împotriva rebelilor care ocupă anumite părţi din provinciile Doneţk şi Lugansk, a declarat că forţele separatiste au tras asupra poziţiilor guvernamentale de 16 ori între orele 8 p.m. şi 6 a.m., fiind folosite lansatoare de rachete şi mortiere.

Kievul a mai declarat că majoritatea atacurilor au fost lansate în regiunea Doneţk, unde rebelii au tras asupra oraşului Avdiyivka şi a altor oraşe.

În acelaşi timp, separatiştii din regiunea Lugansk au declarat că un pod de cale ferată, care leagă teritoriul ocupat de rebeli şi teritoriul deţinut de forţele guvernamentale, a fost aruncat în aer.

Luptele s-au calmat semnificativ de când liderii Franţei şi Germaniei au intermediat un acord de pace în 12 februarie la Minsk, crescând speranţele că se va ajunge la o soluţionare paşnică a conflictului din estul Ucrainei în care au murit până acum peste 6.000 de oameni, susţine RFE/RL.

Dar Ucraina şi-a exprimat temerile că rebelii ar putea folosi acordul de încetare a focului pentru a se regrupa în vederea lansării unor noi atacuri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe