Ucraina şi Rusia au căzut de acord pentru un nou armistiţiu la începutul anului şcolar

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a propus un armistiţiu în estul Ucrainei începând cu 23 august, la începerea noului an şcolar, şi a obţinut sprijin din partea Rusiei, Germaniei, Franţei şi Statelor Unite.
Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)

Propunerea a fost făcută marţi seara în timpul unei conferinţe telefonice a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, cu omologul său rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, toţi manifestându-şi puternicul suport pentru un regim de încetare a focului durabil care să permită copiilor din estul Ucrainei să meargă la şcoală.

Acordul de încetare a focului va fi anunţat miercuri, potrivit serviciului de presă al Kremlinului şi cabinetului lui Poroşenko. La rândul lor, biroul lui Macron şi cabinetul german au emis declaraţii proprii în care anunţă şi susţin noua înţelegere.

Biroul lui Poroşenko a declarat că liderii speră că armistiţiul “va duce la îmbunătăţirea situaţiei securităţii în beneficiul elevilor şi a întregii populaţii civile din Donbas”.

Kurt Volker, delegat special al SUA pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, şi-a anunţat marţi suportul pentru noul armistiţiu în timp ce se afla într-o vizită în Lituania. Volker urmează să se întâlnească astăzi cu ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin.

De asemenea, Volker a făcut primele comentarii privind întâlnire avută luni cu un consilier al Kremlinului, Vladislav Surkov, care a precizat că cei doi oficiali au discutat despre “idei proaspete” pentru obţinerea păcii în Ucraina.

“Cred că am fost de acord că situaţia curentă nu este benefică pentru nimeni”, a precizat Volker, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Baltic News Service.

“Ceea ce trebuie să facem este să privim dintr-o perspectivă mai bună modalitatea de a îmbunătăţi securitatea în Ucraina, pentru oamenii care locuiesc acolo”, a precizat oficialul american.

Pe parcursul vizitei sale de miercuri în Kiev, Volker se va alătura secretarului american al Apărării, Jim Mattis.

Câteva acorduri de încetare a focului au fost anunţate de la izbucnirea în 2014 a conflictului separatist în estul Ucrainei, dar niciunul dintre ele nu au reuşit decât parţial să calmeze luptele, care s-au soldat până acum cu peste 10.000 de morţi, soldaţi şi civili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe