Ucraina interzice accesul bărbaţilor ruşi cu vârste între 16 şi 60 de ani pe teritoriul său

Kievul a declarat că îşi închide graniţele pentru tinerii şi bărbaţii de vârstă medie din Rusia după incidentul din Marea Azov.
Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)

Ucraina a anunţat vineri că restricţionează accesul bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani pe teritoriul ţării. Măsura marchează cea mai recentă amplificare a noilor tensiuni dintre Moscova şi Washington după ce Marina rusă a atacat şi confiscat câteva nave ucrainene, reţinându-i pe cei 22 de marinari aflaţi la bord, potrivit Deutsche Welle.

“Începând de astăzi, intrarea este restricţionată străinilor – în primul rând bărbaţilor din Federaţia Rusă cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani”, a afirmat şeful Serviciului Patrulă de Frontieră, Petro Tsihiakal, după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Potrivit lui Tsihiakal, vor face excepţie “cazurile umanitare”.

După anunţul Kievului, Moscova a declarat că nu intenţionează să ia o măsură similară.

Poroşenko a avertizat că ţara sa se confruntă acum cu posibilitatea unui război total cu Rusia, în timp ce omologul rus, Vladimir Putin, a declarat că este vorba doar de un “mic incident”.

Ucraina a anunţat miercuri impunerea legii marţiale o perioadă de 30 de zile în 10 regiuni învecinate cu Rusia, Marea Neagră şi Marea Azov.

Marea Azov este situată lângă peninsula Crimeea, o regiunea ucraineană pe care Rusia a anexat-o în 2014. Anexarea a fost urmată de un conflict violent în estul Ucrainei care s-a soldat cu moartea a peste 10.300 de persoane.

Duminică, navele Marinei ruse au oprit trei nave ucrainene care încercau să treacă prin Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră. Potrivit oficialilor ucraineni, ruşii au deschis focul asupra navelor ucrainene, şi una dintre navele ruseşti s-a ciocnit cu o navă ucraineană. Cel puţin 22 de marinari au rămas în custodia autorităţilor ruse.

Câţiva dintre marinarii ucraineni au apărut deja în instanţe ruseşti şi s-au plâns că nu li s-a oferit accesul la avocaţi independenţi.

Un purtător de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că ţara sa ia în considerare “acţiuni similare” împotriva Moscovei.

De asemenea, după ce Kievul a declarat legea marţială, trupele ucrainene au săpat tranşee şi şi-au umplut rucsacii cu raţii de urgenţă, pregătindu-se pentru posibile ciocniri armate cu Rusia, potrivit Express.co.uk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe