Tusk: Europa nu are poziţii comune cu preşedintele Trump asupra unor probleme

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că preşedintele american Donald Trump şi oficialii seniori UE nu au reuşit, în cadrul unei întâlniri desfăşurate joi la Bruxelles, să găsească teren comun în cazul mai multor probleme.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Getty Images)

Tusk a declarat reporterilor în capitala belgiană că, deşi s-a convenit asupra unor chestiuni precum contraterorismul, “sunt sigur că nu trebuie să va explic de ce, dar unele probleme rămân deschise, precum climatul şi comerţul”.

Trump, aflat în prima sa călătorie în străinătate de când a fost investit oficial în luna ianuarie, s-a întâlnit cu Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini şi cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Întâlnire a avut loc la trei zile după ce un sinucigaş cu bombă a ucis 22 de persoane, printre care şi copii, şi a rănit aproximativ 60 de persoane atunci când a detonat un dispozitiv explozibil la sfârşitul unui concert desfăşurat în oraşul britanic Manchester.

Liderii UE au fost nerăbdători să afle cum intenţionează Trump să lucreze cu Europa după o campanie prezidenţială în care şi-a manifestat suportul pentru ieşirea Marii Britanii din blocul european.

“Principalul meu mesaj către preşedintele Trump a fost acela că ceea ce oferă cooperării şi prieteniei noastre cele mai adânci înţelesuri sunt valorile fundamentale occidentale, precum libertate, drepturile omului şi respectarea demnităţii umane”, a precizat Tusk după întâlnire.

“Cea mai importantă sarcină, astăzi, este consolidarea întregii lumii libere în jurul acestor valori şi nu numai a intereselor. Valorile şi principiile sunt pe primul loc – Europa şi America ar trebui să spună acest lucru”.

Trump, care a fost însoţit de secretarul Apărării Jim Mattis, secretarul de stat Rex Tillerson, şi consilierul pentru securitate naţională H.R. McMaster, “şi-a exprimat îngrijorarea că, din cauza Brexitului, se vor pierde locuri de muncă în SUA”, a declarat o sursă UE familiară cu întâlnirea.

Tusk a precizat că, deşi se pare că el şi Trump s-au aflat pe aceeaşi linie cu privire la situaţia din Ucraina, totuşi nu este sigur că “avem o poziţie comună, o opinie comună despre Rusia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe