Tudorel Toader anunţă posibile despăgubiri pentru deţinuţii eliberaţi, care au fost închişi în condiţii neconforme

În timp ce deţinuţii pe care legea recursului compensatoriu i-a prins după gratii au ieşit din închisori, cei care erau eliberaţi la data intrării în vigoare a legii ar putea primi între 5 şi 8 euro pentru fiecare zi de detenţie în condiţii neconforme.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Deţinuţilor care şi-au executat integral pedepsele în condiţii necorespunzătoare înainte de intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu (în baza căreia pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, deţinuţii primesc şase zile în plus considerate efectuate) le vor fi oferite, probabil, despăgubiri între 5 şi 8 euro/zi, a anunţat vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"S-au adunat la CEDO procese de ordinul miilor. Curtea Europeană le-a suspendat, a pronunţat decizia opririi şi noi trebuie să le dăm despăgubiri şi lor. Dacă mai sunt încă în penitenciar, unii primesc aceste şase zile la 30 de zile. Poate că alţii au executat integral pedeapsa, au plecat acasă, dar au proces pe rol şi spuneam că lor n-ai cum să le mai dai şase zile că sunt acasă, liberi. Şi atunci le dai despăgubiri în echivalent bănesc", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres, întrebat de jurnaliştii prezenţi la dezbaterea pe tema condiţiilor din penitenciare, dacă ministerul îşi permite să plătească despăgubiri deţinuţilor eliberaţi până la intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu.

Tudorel Toader a dat exemplul Ungariei şi Italiei, care au stabilit despăgubiri de 5, respectiv, 8 euro pe zi pentru detenţie necorespunzătoare, precizând că "probabil tot în zona aceasta vom fi şi noi".

"Probabil tot în zona aceasta vom fi şi noi, evident în zona pe care o va decide Guvernul ca proiect de lege, Parlamentul ca decident. Există o decizie a CE care spune că statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifica neplata obligaţiilor stabilite printr-o hotărâre judecătorească. Prin urmare, statul trebuie să-şi îndeplinească această obligaţie. Dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eşaloneze plata despăgubirilor", a declarat Tudorel Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne