Trump susţine că Beijingul interferează cu soluţionarea problemei nord-coreene

Preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele american Donald Trump la o ceremonie de pe 9 noiembrie 2017 din Beijing, China
Preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele american Donald Trump la o ceremonie de pe 9 noiembrie 2017 din Beijing, China (Thomas Peter-Pool / Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a exclus miercuri faptul că administraţia sa plănuieşte exerciţii militare viitoare cu Coreea de Sud, dar a avertizat că ar putea să le relanseze „instant” şi că, dacă ar face-o, acestea ar fi „mult mai ample decât au fost până acum”. De asemenea, el a cerut Chinei să aplice presiune asupra Coreei de Nord, criticând rolul guvernului comunist chinez în criza actuală din Peninsula Coreeană.

Declaraţia lui Trump a fost făcută la o zi după ce secretarul său al Apărării, James Mattis, a indicat că exerciţiile militare americano-sud-coreene ar putea fi reluate, şi la câteva zile după ce secretarul de stat Mike Pompeo a anulat, la cererea preşedintelui, o vizită în Coreea de Nord, fiind invocat progresul insuficient în discuţiile legate de denuclearizare, potrivit Deutsche Welle.

Trump a anunţat suspendarea exerciţiilor militare comune cu Coreea de Sud în luna iunie, ca un gest de bunăvoinţă faţă de Phenian, care a considerat aceste manevre drept pregătiri pentru o invazie.

Însă declaraţia lui Trump de miercuri nu a menţionat niciun fel de obstacole şi a lăudat relaţia sa personală cu liderul nord-coreean Kim Jong-un ca fiind una „foarte bună şi călduroasă”.

La summitul lor din Singapore din luna iunie, Trump şi Kim au căzut de acord să lucreze în vederea denuclearizării peninsulei Coreene. Însă Coreea de Nord încă nu şi-a dovedit disponibilitatea de a renunţa unilateral la programul său de arme nucleare, după cum a cerut Casa Albă.

Oficiali americani din sectorul informaţiilor şi cel al apărării şi-au exprimat profundele îndoieli că Phenianul este serios în privinţa denuclearizării.

La rândul său, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat săptămâna trecută un raport în care a precizat că nu există nicio indicaţie că Phenianul abandonează cu adevărat programul de arme nucleare.

Agenţia de monitorizare a ONU a afirmat că paşii mici făcuţi de Phenian până acum au fost în mare parte teatrali şi nu reprezintă o desfiinţare semnificativă a capabilităţilor nucleare ale naţiunii comuniste izolate.

Declaraţia lui Trump s-a concentrat pe rolul Chinei în eforturile de a determina Coreea de Nord să pună în practică denuclearizarea. El consideră că Phenianul se află sub o „presiune imensă” din partea Chinei, din cauza disputei comerciale continue a acesteia cu SUA, adăugând că Beijingul furnizează de asemenea regimului nord-coreean „ajutoare considerabile”, inclusiv combustibil, fertilizatori şi alte bunuri de larg consum.

„Acest lucru nu este de ajutor!”, a afirmat el.

China, aliat tradiţional al Coreei de Nord şi principalul partener comercial al acesteia, s-a alăturat Statelor Unite în vederea adoptării unor sancţiuni internaţionale dure împotriva Phenianului în 2017, despre care guvernul comunist de la Beijing insistă că încă le aplică.

Trump nu a lansat nicio ameninţare împotriva Chinei, dar a susţinut că disputele comerciale şi alte „neînţelegeri” vor fi în cele din urmă soluţionate între el şi preşedintele chinez Xi Jinping.

De asemenea, declaraţia de miercuri a fost făcută în condiţiile în care administraţia Trump a continuat să amplifice războiul său comercial cu China prin anunţarea de noi taxe aplicate unor importuri chineze în valoare de aproximativ 50 miliarde de dolari. Beijingul a lansat propriile sale noi taxe împotriva SUA şi a avertizat că va continua să răspundă la fel, la potenţialele viitoare mişcări similare din partea Washingtonului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe