Tokyo susţine că Phenianul „pare să deţină sute de rachete Nodong”

Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Japonia încă consideră programul nuclear şi de rachete balistice al Coreei de Nord drept o ameninţare „serioasă şi iminentă, fără precedent” la adresa securităţii sale, în ciuda calmării tensiunilor din Peninsula Coreeană, a afirmat Ministerul nipon al Apărării într-un raport anual publicat marţi.

„Luând în considerare faptul că Coreea de Nord pare să deţină şi să desfăşoare câteva sute de rachete Nodong capabile să lovească aproape orice parte a Japoniei şi, de asemenea, luând în calcul progresul înregistrat în privinţa dezvoltării de arme nucleare şi a rachetelor precum şi a capabilităţilor operaţionale ale acestora – progres realizat prin repetate teste nucleare şi lansări de rachete – nu există nicio schimbare în poziţia noastră fundamentală cu privire la recunoaşterea ameninţării armelor nucleare şi rachetelor Coreei de Nord”, conform raportului.

Documentul mai susţine că Japonia îşi va consolida reţeaua de apărare aeriană prin introducerea a două sisteme terestre de apărare antirachetă Aegis Ashore, dezvoltate de SUA.

„Pentru a apăra Japonia, în orice moment, este necesar să îmbunătăţim în mod drastic capabilităţile de apărare împotriva rachetelor balistice. Prin urmare, Consiliul pentru Securitate Naţională şi Cabinetul au aprobat în decembrie 2017 introducerea a două sisteme terestre Aegis Shore, care vor consolida intercepţiile desfăşurate de distrugătoarele echipate cu sistemul Aegis”, mai susţine documentul.

În luna iulie, Daniel Coats, directorul Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, a manifestat îndoieli cu privire la faptul că Phenianul va renunţa la programul său nuclear într-un an. Ministerul japonez al Apărării a fost criticat recent după creşterea costurilor estimative pentru fiecare dintre cele două sisteme Aegis Shore, de la 720 milioane de dolari la 1,2 miliarde de dolari.

Mass media americană a precizat la începutul lunii iulie că Phenianul continuă să îşi dezvolte programul nuclear şi că încearcă să înşele SUA cu privire la eforturile sale de denuclearizare.

Totuşi, mass media sud-coreeană a sugerat anterior că Phenianul a început să desfiinţeze structurile de la Staţia de Lansare a Sateliţilor Sohae, din provincia Pyonganul de Nord, unde a fost testată racheta balistică intercontinentală Hwasong-15.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe