Tribunal moscovit susţine interdicţia asupra website-ului lui Navalni

Alexei Navalni.
Alexei Navalni. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Un tribunal al districtului Tagansky din Moscova a decis miercuri că interdicţia aplicată la începutul lunii ianuarie de agenţia federală de monitorizare a mass mediei asupra website-ului liderului opoziţiei Alexei Navalni este legală, respingând astfel procesul acestuia împotriva agenţiei.

În baza legii ruseşti privind extremismul, agenţia federală de monitorizare a mass mediei – sau Roskomnadzor – poate bloca website-uri întregi la cererea procurorilor dacă este prezent aşa zisul conţinut “extremist”, susţine Moscow Times.

Procurorii au cerut o interdicţie asupra website-ului lui Navalni datorită a ceea ce ei au declarat că ar fi fost un apel ca publicul să participe la un miting neautorizat în 15 ianuarie 2015.

Mitingul, programat a se desfăşura în ziua în care tribunalul ar fi înmânat sentinţele lui Navalni şi a fratelui său într-un caz de fraudă, era aşteptat să scoată în stradă câteva mii de oameni. Evenimentul s-a dovedit a fi atât de controversat încât, la cererea procurorilor ruşi, reţeaua de socializare Facebook a blocat o pagină care îl promova.

Ulterior, şedinţa pentru pronunţarea sentinţei a fost reprogramată pentru 30 decembrie, o mişcare văzută în mare parte că o încercare de a împiedica desfăşurarea protestului programat pentru 15 ianuarie.

Ivan Zhdanov, un reprezentant al lui Navalni, a declarat miercuri în sala de tribunal că interdicţia asupra website-ului acestuia este ilegală din moment ce informaţia despre protest a fost ştearsă la cererea procurorilor. În plus, Zhdanov a susţinut că procurorii nu au dovedit că informaţia în cauză a fost ilegală.

“Faptul că Navalni a şters informaţia publicată nu este o dovadă a recunoaşterii acestuia că informaţia respectivă este ilegală”, a afirmat Zhdanov, conform Interfax.

Navalni, care a condus protestele în masă împotriva lui Vladimir Putin, în urmă cu 3 ani, a primit o condamnare cu suspendare, după ce a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri. În acelaşi proces fratele său a primit trei ani şi jumătate de închisoare pentru acuzaţii similare, pe care mulşi analişti le consideră motivate politic.

Amândoi au fost acuzaţi de furtul a 30 de milioane de ruble (aproximativ 500.000 de dolari) de la două firme, incluzând una afiliată la compania franceză de cosmetice Yves Rocher, în perioada 2008–2012.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe