Timişoara: Cinci persoane, reţinute într-un dosar de evaziune fiscală de 34 milioane de lei

(photos.com)

În urma percheziţiilor efectuate în judeţele Timişoara şi Sibiu au fost reţinute cinci persoane în noaptea de miercuri spre joi, iar două sunt cercetate sub control judiciar, într-un dosar de evaziune fiscală estimat la peste 34 milioane de lei, informează Mediafax.

Mircea Andreş, procurorul-şef al DIICOT Timişoara, a afirmat joi dimineaţă că din cele 18 persoane audiate, cinci au fost reţinute pentru 24 de ore.

”Audierile s-au terminat azi-noapte (în noaptea de miercuri spre joi – n.r.) târziu, iar în urma acestora cinci persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, în timp ce alte două sunt cercetate sub control judiciar”, a declarat procurorul şef.

Conform sursei citate, printre persoanele reţinute sau cercetate sub control judiciar nu este fostul consilier judeţean PDL de la Sibiu Dumitru Domnariu, care este vizat şi el în acest dosar.

În schimb, printre cei reţinuţi sunt Adrian Nicoară, fostul cumnat al lui Dumitru Domnariu, care este şi partenerul său de afaceri, precum şi omul de afaceri Pavel Ghişe care deţine hoteluri şi benzinării în Sibiu.

Procurorii DIICOT Timişoara şi poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat miercuri dimineaţă 14 percheziţii - cinci la Timişoara şi nouă la Sibiu -, fiind vizat un grup organizat suspectat de evaziune fiscală.

Surse judiciare a susţinut că toate persoanele vizate în acest dosar sunt implicate în afaceri cu petrol.

Potrivit DIICOT, în perioada 2012 - 2014, reprezentanţii legali din 11 societăţi comerciale au constituit un grup infracţional organizat "în scopul de a genera facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice şi, implicit, cheltuieli care să diminueze masa impozabilă, sustrăgându-se astfel de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale datorate, precum şi documente necesare creării unei provenienţe aparent licite a mărfurilor/serviciilor întroduse în circuitul comercial de către societăţile în cauză".

Membrii grupului infracţional mai sunt suspectaţi că au falsificat documentele de însoţire sau de recepţie a produselor energetice şi că au făcut declaraţii false cu privire la responsabilitatea juridică pentru marfa livrată referitor la faptul că produsele energetice livrate au acciza plătită şi provin pe circuitul economic dintr-un depozit fiscal autorizat.

Sumele de bani rezultate din această activitate au fost transferate la mai multe societăţi comerciale naţionale şi internaţionale inactive, pentru a ascunde adevărata provenienţă.

Conform DIICOT, prejudiciul în acest caz a fost estimat la 34.044.503 lei.

Dumitru Domnariu şi Adrian Nicoară au fost cercetaţi şi în dosarul fostului şef al ANAF Sorin Blejnar. Adrian Nicoară şi Dumitru Domnariu au fost reţinuţi în acest dosar în luna martie 2013, după ce ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor din Bucureşti i-au acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul adus statului ridicându-se, conform anchetatorilor, la aproximativ cinci milioane de lei. Anchetatorii spuneau, la acea vreme, că Nicoară şi Domnariu, în calitate de administratori ai firmei Euroil, societate care avea ca obiect de activitate comerţul cu combustibil, ar fi înscris în actele contabile, dar şi în alte documente legale, cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne