Tăriceanu, pe făraş? ALDE european ar putea să-i excludă partidul din familia europeană

Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt (Frederick Florin/AFP/Getty Images)

Grupul ALDE din Parlamentul European pregăteşte excluderea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu din familia lor europeană. Procedurile pentru excluderea românilor din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa au început la finalul lunii trecute, se arată într-o scrisoare a liderului deputaţilor ALDE, Guy Verhofstadt, intrată în posesia Europa FM.

În scrisoarea sa, Verhofstadt aminteşte că Tăriceanu s-a angajat în faţa partenerilor de familie politică europeană că va evita alunecarea pe o pantă antiliberală a ALDE România, respectiv că ALDE România să nu sprijine schimbări în domeniul Justiţiei contrare recomandărilor Comisiei de la Veneţia. N-a fost însă aşa, constată liderul ALDE european.

“Din păcate, câteva întâlniri şi mai multe schimburi de scrisori, nu a existat niciun semn că promisiunea va fi respectată. Continuă să apară tentative de decriminalizare a corupţiei, iar Justiţia e în continuare reformată prin ordonanţe de urgenţă emise fără consultarea Parlamentului”, scrie Verhofstadt, după şase luni de zile.

Verhofstadt mai precizează că la nivel european a sprijinit întotdeauna domnia legii în statele membre şi s-a opus celor care doresc să renunţe la ea pentru a câştiga în plan politic sau personal.

“O justiţie independentă şi imparţială, capabilă să lupte fără să se teamă, diversitatea mediilor de informare şi o societate civilă activă în toate statele membre ale Uniunii sunt piloni esenţiali ai unei pieţe interne funcţionale şi a unui mediu de investiţii credibil, dar, mai important, precondiţii pentru ca Europa să rămână un continent liber şi democratic.

“Subminarea sistematică acestor valori nu poate fi făcută în numele nostru şi, cu siguranţă, nu folosindu-se numele nostru”, scrie Guy Verhofstadt. Mesajul se încheie cu recomandarea ca românii să nu mai facă parte din ALDE.

În replică, preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Alianţa Democraţilor şi Liberalilor, eurodeputata Norica Nicolai, declară pentru Europa FM că cererea liderului europarlamentarilor ALDE din PE nu este relevantă.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne