Tăriceanu a scăpat de dosarul de mărturie mincinoasă: Înalta Curte l-a achitat definitiv

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

UPDATE. Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, a fost achitat, luni, în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă.

Decizia instanţei supreme este una definitivă.

* * *

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar putea afla luni sentinţa definitivă în procesul privind retrocedarea ilegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa. Tăriceanu a fost achitat în primă instanţă în acest dosar iar acum procesul este în faza de apel la un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa urma să se pronunţe în urmă cu o săptămână, dar a decis să dea o amânare, pentru data de 22 aprilie.

La ultima înfăţişare în faţa judecătorilor, liderul ALDE a catalogat întreg procesul ca fiind o înscenare, relatează Hotnews.

"Consider că acest proces în care am fost antrenat este o înscenare ca urmare a recomandărilor făcute în MCV, ca rezultatele luptei împotriva corupţiei să se soldeze cu “big fish”. Datorită poziţiilor pe care le-am avut sau le deţin fac parte din această categorie. Au încercat să mă târască într-un proces de corupţie, nu au avut alte elemente, au încercat cu evaziunea fiscală, ar fi fost simplu pentru procurori să vadă că acea presupusă tranzacţie nu a fost în realitate făcută. Au încercat să sugereze că eram la curent cu acea tranzacţie. În 2008 aveam o agendă suficientă ca să am grijă şi de cabinetul soţiei", a spus Călin Popescu Tăriceanu, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La rândul său, procurorul DNA a cerut, la ultimul termen, din 25 martie, rejudecarea procesului, arătând că instanţa de fond nu s-a pronunţat pe fapta pentru care a fost trimis în judecată Tăriceanu.

"Sunt întrunite în cauză elementele de mărturie mincinoasă, nu cum instanţa de fond a refuzat să cerceteze. (...) Vă solicităm să dispuneţi casarea cu trimitere spre judecare. Judecătorii de fond nu s-au pronunţat cu privire la actul de sesizare. Ar fi o încălcare a dreptului de apărare al inculpatului şi al Parchetului", a declarat procurorul DNA, în faţa instanţei, potrivit Agerpres.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne