Tarcea, după ultima manevră a lui Iordache: Este o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie

Cristina Tarcea (Presedintele ICCJ),
Cristina Tarcea (Presedintele ICCJ), (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedinta Curţii Supreme, Cristina Tarcea, a catalogat drept un abuz sesizarea transmisă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache Curţii Constituţionale a României, privind un conflict între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie. Potrivit şefei ÎCCJ, sesizarea lui Iordache, despre care, reamintim, presa a spus că-i va folosi lui Dragnea pentru a scăpa de condamnarea în dosarul Bombonica, este "o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie".

"Doresc să vă spun cu certitudine şi fără nicio umbră de rezervă că ceea ce s-a întâmplat astăzi mi se pare un abuz. Şi spun asta pentru că pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află un dosar, dacă nu chiar mai multe dosare în care s-a invocat o excepţie de nelegalitate a compunerii completului de trei (judecători - n.r.). Excepţie întemeiată pe aceleaşi argumente care au fost invocate în sesizarea transmisă la Curtea Constituţională. Or, în condiţiile în care nu laşi o instanţă legal învestită să se pronunţe cu privire la problema de drept şi te duci la un alt organ al statului, la o altă instituţie a statului, aceasta nu poate să fie decât o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie. Deci, nu mi se pare normal să nu laşi judecătorul în faţa căruia s-a invocat o excepţie să se pronunţe şi să-i forţezi mâna ducându-te cu exact aceeaşi problemă la o altă instituţie, la Curtea Constituţională", a declarat Cristina Tarcea, citată de Agerpres, la Realitatea TV.

Cristina Tarcea a adăugat că se aştepta să fie sesizată CCR cu privire la un conflict între Parlament şi ÎCCJ pe această temă.

"Eu am intuit de la sfârşitul anului trecut că va urma un atac şi pe completurile de trei (judecători - n.r.). Pe mine nu mă surprinde conflictul care ni s-a comunicat astăzi, mă aşteptam la el. Mă mir chiar de ce a întârziat atât de mult, dar atacul iniţial a plecat pe completurile de trei la modul general şi, probabil, le-a mai trebuit un pic de timp ca să realizeze că de fapt completurile de trei sunt legal constituite, dar au probleme anumite completuri de trei judecători", a afirmat şefa Înaltei Curţi.

Nu în ultimul rând, Tarcea a mai precizat că sesizarea la CCR vizează toate completurile de trei judecători în perioada 2003-2019, "deci îi ajută pe toţi cei care au fost judecaţi de un complet de trei judecători". Reamintim că printre aceştia se numără şi Liviu Dragnea.

Amintim că săptămâna trecută, social-democratul Florin Iordache, lăsat de Dragnea şef peste Camera Deputaţilor în locul său, a sesizat Curtea Constituţională privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul completurilor de trei judecători.

Mişcarea lui Iordache vine în contextul în care la termenul din 18 martie, din procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, Liviu Dragnea a absentat invocând motive medicale, iar avocaţii şefului PSD au invocat o nulitate absolută privind nelegală compunerea completului de fond, adică exact aspectul pe care îl ridică vicepreşedintele PSD la CCR.

Astfel, Dragnea vrea să obţină nici mai mult nici mai puţin decât anularea condamnării, în primă instanţă, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare şi rejudecarea procesului de la zero.

Mutarea lui Iordache la CCR vine într-un moment important pentru liderul PSD, în contextul în care dosarul său, aflat în faza de apel, se apropie cu paşi grăbiţi de o sentinţă definitivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne