Taifun puternic forţează evacuări masive în Filipine

Aproximativ 750.000 de oameni au fost evacuaţi în trei provincii din centrul Filipinelor, în urma unui taifun puternic care a lovit ţara asiatică.
Taifunul Melor în timp ce se apropie de Filipine, 13 decembrie 2015.
Taifunul Melor în timp ce se apropie de Filipine, 13 decembrie 2015. (Captură Foto)

Evacuarea populaţiei a avut loc luni după ce taifunul Melor, cu viteză de până la 159 km pe oră, a ajuns pe uscat, aducând ploi abundente care pot cauza inundaţii, alunecări de teren şi valuri mari.

Taifunul a lovit satul Batag, în zona nordică a Insulei Samar, anulând aproximativ 40 de zboruri interne şi forţând 73 de feriboturi şi sute de ambarcaţiuni de pescuit să rămână în port.

Furtuna este aşteptată luni să ajungă din nou pe uscat, în apropierea provinciei Sorsogon, care este localizată la aproximativ 385 km sud-est de capitala Manila, pe insula dens populată Luzon. Înainte să ajungă la aceasta, taifunul va trece peste insulele din apropiere.

Autorităţile din ţara asiatică au închis temporar şcolile şi unele birouri.

“Melor este un taifun foarte compact, aşadar acest lucru va preveni ca majoritatea efectelor sale devastatoare să se extindă la o distanţă prea mare de epicentru”, a declarat Adam Douty, meteorolog la AccuWeather, avertizând totuşi că taifunul ar putea ucide oameni şi ar putea afecta proprietăţi.

Alexander Pama, director executiv al Consiliului Naţional pentru Reducerea şi Gestionarea Riscului pentru Dezastre, a susţinut la rândul său că Melor ar putea cauza inundaţii şi alunecări de teren şi ar putea genera valuri de până la 4 metri. În acelaşi timp, taifunul ar putea afecta reţelele de comunicaţii şi energie electrică.

În plus, datorită vânturilor şi ploilor torenţiale puternice, guvernul filipinez a emis o alertă de furtună pentru aproximativ 20 de provincii situate pe o rază de 300 km faţă de epicentrul taifunului.

În Filipine au loc, în medie, circa 20 de furtuni puternice în fiecare an, multe dintre ele soldate cu victime şi cu pagube materiale.

Supertaifunul Haiyan a fost până acum cel mai puternic, înregistrându-se cele mai multe persoane ucise: peste 7.350 de oameni au murit sau au fost daţi dispăruţi. Totodată, el a distrus localităţi întregi în insulele centrale în noiembrie 2013.

Ţara asiatică a fost lovită de taifunul Koppu în luna octombrie. Acesta a ucis peste 50 de persoane şi a forţat zeci de mii să îşi părăsească locuinţele în nordul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură