"Suntem lăsaţi de izbelişte" - Marinari români, blocaţi de pandemie în larg, pe o navă în Africa

Nava ‘Abigail Joseph’​​​​​​​
Nava ‘Abigail Joseph’​​​​​​​ (Foto credit - Yinson)

15 marinari români se află de luni bune blocaţi pe un petrolier în largul Namibiei, fără posibilitate de a debarca, din cauza pandemiei şi a carantinei impuse de autorităţile statului african, anunţă Libertatea.ro. Românii au solicitat ajutorul Ambasadei României din Africa de Sud, li s-a promis că vor fi contactaţi dar nu au mai primit niciun semn de viaţă de la misiunea diplomatică română.

Potrivit sursei citate, trei dintre marinari au contractele expirate încă din primăvară şi doresc neapărat să revină acasă. Firma care deţine nava susţine că încearcă să-i ajute, dar lucrurile trenează.

Nava este ţinută „la ancoră” la o distanţă de 2 kilometri de ţărm, dar personalul navei nu are voie să pună piciorul pe uscat din cauza pandemiei.

”Suntem la nici doi kilometri de mal, vedem cum trec maşinile şi ne uităm ca mâţa la peştele de pe masă, cu aceeaşi poftă”, a declarat un navigator român pentru sursa citată, adăugând că el şi colegii săi sunt la capătul puterilor.

Românii fac parte dintr-un echipaj de 97 de marinari şi lucrează pe ‘Abigail Joseph’, o navă ce transportă hidrocarburi, şi este în proprietatea companiei norvegiene Yinson Production.

„Eu am cerut debarcarea când am terminat contractul de două luni, la termen normal. Mi s-a refuzat, spunându-mi că trebuie să-mi plătesc biletul de avion. A trebuit să plec iarăşi în voiaj internaţional, către Namibia”, povesteşte unul dintre marinari, care se află din ianuarie plecat în voiaj.

Potrivit acestuia, în drum spre Namibia, nava a rămas blocată în Mauritius, apoi a reuşit în mai să ajungă la destinaţie. Namibia nu îi primeşte însă pe marinari la ţărm, din cauza reglementărilor locale privind pandemia.

„Nu primim aprobarea de intrare în port. Ne aduc provizii la 3-4 săptămâni şi atât. Contractele sunt expirate de mult. Şi mie mi-a expirat. Dacă păţesc ceva, mă accidentez, nici asigurare medicală nu mai am”, a adăugat marinarul român.

Românii precizează însă că ei nu se plâng de condiţiile de pe navă, ci doar de oboseală şi de faptul că nu ştiu când şi cum pot să se întoarcă acasă. Banii pe care i-au strâns sunt cheltuiţi acum ca să poată vorbi măcar la telefon cu familia.

Între timp, marinarii au încercat să vorbească şi cu cei de la Ambasada României din Africa de Sud, care se ocupă şi de problemele românilor din zona Namibiei.

”Am încercat să sun ambasada, mi-a spus că ne va contacta cineva, ne-a contactat Papa de la Roma. Efectiv suntem ai nimănui, lăsaţi de izbelişte. Nu m-a sunat nimeni de la ambasadă, nici de la consulat”, spune un marinar.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne