Sun Bin: Cel mai distins strateg militar după Sun Zi

Sun Bin, cel mai distins strateg militar după Sun Zi.
Sun Bin, cel mai distins strateg militar după Sun Zi. (Yeuan Fang / The Epoch Times)

Sun Bin (316 î.Hr.) a fost considerat de către mulţi cărturari ca fiind unul dintre cei mai distinşi strategi militari după Sun Zi (cunoscut, de asemenea, sub numele Sun Tsu, autorul operei Arta Războiului), însă, nu este încă sigur dacă acesta a fost sau nu un descendent direct al lui Sun Zi. Numele lui, Bin, a devenit asociat cu o crudă pedeapsă antică, pedeapsă ce a condus la schilodirea acestui om talentat din Perioada Statelor Combatante.

Încă din primele zile de studiu, talentul lui Sun a fost sesizat de către un coleg de-al său - Pang Juan - care visa să devină cel mai bun general şi strateg militar, deşi era conştient de darul deosebit al lui Sun.

După mai mulţi ani, când acesta a devenit general în statul Pei pentru a se asigura că nimeni nu va putea rivaliza cu el, Pang l-a amăgit pe Sun chemându-l în ajutor, însă, în scurt timp, i-a făcut o înscenare şi l-a acuzat de trădare. Sun a îndurat ceea ce mai târziu a fost numită pedeapsa "Bin", prin care i-au fost tăiate rotulele. Devenind invalid, el a fost lăsat fără nici o şansă de a-şi îndeplini visul de a deveni general. Lui Sun i-a fost ascuns adevărul despre trădarea lui Pang chiar şi după ce pedeapsa a fost pusă în aplicare.

După descoperirea adevărului, în cele din urmă, Sun a fost ajutat să fugă în statul Qi. Acolo a fost primit călduros de generalul Tian Ji şi şi-a arătat pentru prima oară talentele, într-o legendară cursă de cai.

Faimoasa cursă de cai dintre generalul Tian Ji şi ducele de Qi a urmat o formă prestabilită. Caii au fost împărţiţi în trei categorii: de primă clasă, medii şi inferiori. Proprietarul calului care câştiga cele mai multe dintre categorii era marele câştigător.

Sun Bin a elaborat o strategie pentru a inversa ordinea cailor generalului: cai inferiori ai generalului au concurat împotriva celor de primă clasă ai ducelui; caii de primă clasă ai generalului, împotriva celor medii ai ducelui; iar caii medii ai generalului, împotriva celor inferiori ai ducelui.

Generalul a câştigat tot pariul din acea zi, iar ducele a fost foarte uimit de strategia lui Sun. Mai târziu, ducele l-a numit pe Sun consilier şef al generalului.

Acest eveniment a devenit mai târziu o expresie chinezească: "Strategia cursei de cai a generalului Tian Ji" - se câştigă avantajul atunci când concurezi cu adversarul iniţial prin punerea elementelor celor mai slabe la înaintare, sacrificându-le, pentru a izbândi în cele din urmă.

Sun Bin iese victorios

Sun Bin şi-a atins desăvârşirea militară în urma a două lupte nepieritoare, care i-au gravat adânc numele în istoria militară a Chinei.

Prima bătălie a început atunci când vechiul său rival, generalul Pang, a condus o armată numeroasă pentru a asedia statul Zhao. Spre a ajuta statul Zhao cu armata redusă din Qi, Sun Bin l-a sfătuit pe generalul Tian Ji să asedieze capitala statului Wei, în timp ce toate trupele de elită din Wei lipseau. Sun a elaborat şi mai mult acest plan, prin trimiterea de trupe mici, slabe, pentru a ataca bazele militare importante din statul Wei.

Aceste bătălii s-au încheiat cu "înfrângerea" trupelor statului Qi, fapt ce a sporit aroganţa generalului Pang. Apoi au fost folosite forţe de elită pentru a ataca capitala statului Wei. După ce a înţeles situaţia reală, Pang a grăbit retragerea armatei sale pentru a-şi apăra capitala. Sun a pregătit o ambuscadă la jumătatea drumului, iar Pang a suferit pierderi uriaşe din cauza epuizării şi a lipsei de pregătire.

"Asediaţi Wei pentru a salva Zhao", sau strategia de a ajuta pe cel asediat prin asedierea bazei celor care îl asediază, este a doua din cele 36 de stratageme enumerate în lucrările militare chineze clasice.

Cea de-a doua şi ultima bătălie dintre Sun şi Pang s-a desfăşurat cu 13 ani mai târziu. Când regele statului Wei i-a poruncit lui Pang să asedieze statului Han cu numeroasa sa armată, Sun i-a atacat din nou baza, folosind o armată redusă. Învăţându-şi lecţia, Pang s-a întors degrabă în capitală, numai că, acum, era mult mai bine pregătit. Cu toate acestea, armata lui Sun s-a retras înapoi în statul Qi. Căutând să se răzbune pentru înfrângerea sa din trecut, Pang şi-a trimis armata să-l urmărească pe Sun.

De această dată, Sun a conceput un nou truc: cel al "micşorării numărului de cuptoare". În fiecare zi, Sun a ordonat armatei să reducă în mod drastic numărul focurilor de tabără şi al cuptoarelor de gătit. Când generalul Pang a observat aceasta, a crezut că moralul armatei lui Sun scăzuse şi că un număr mare de soldaţi dezertaseră.

Dorind să îl prindă pe Sun, pe care îl ştia invalid şi greu deplasabil, Pang a luat doar un număr mic de militari de elită pentru a-l captura.

Sun Bin a prezis că, până la căderea nopţii, trupele personale ale lui Pang vor ajunge într-o vale îngustă, locul perfect pentru o ambuscadă. Sun a ordonat soldaţilor săi să decojească un trunchi de copac mare din apropierea drumului şi să cresteze cuvintele "aici moare Pang Juan", ca apoi să taie toţi ceilalţi copaci, înşirându-i pe tot drumul. În continuare, Sun a ordonat arcaşilor săi camuflaţi să aştepte în apropiere, gata să îşi folosească toate săgeţile, de cum zăresc vreun foc în apropierea trunchiului de copac.

Când generalul Pang a ajuns la locul cu pricina şi şi-a aprins torţa pentru a citi mesajul scrijelit pe copac, sute de săgeţi au zburat spre el. Simţind că soarta i-a fost pecetluită din pricina rănilor, Pang şi-a luat viaţa cu propria sabie, lângă acel copac.

Sun Bin s-a retras mai târziu din armată, şi-a condus adepţii aleşi în izolare, şi a scris cartea Strategia Militară. Opera sa a fost privită drept o lucrare valoroasă şi un text important, care completează creaţia lui Sun Zi, Arta Războiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură