Summitul “unităţii europene” de la Sibiu dezvăluie noi tensiuni în UE. Macron critică Spitzenkandidat-ul

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Liderii UE s-au întâlnit la un summit special cu ocazia Zilei Europei, când au promis că “vor fi uniţi” şi se vor exprima într-o “singură voce”, însă întâlnirea s-a terminat într-o manieră tensionată, care ar putea periclita unitatea blocului, potrivit Express.co.uk.

Preşedintele francez Emmanuel Macron se află în centrul unei dispute după ce a criticat aşa numitul Spitzenkandidat – procesul prin care UE îl alege pe succesorul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Macron a declarat că ţara să nu se simte obligată să urmeze sistemul, care conferă preşedinţia Comisiei candidatului cap de listă din partidul politic european care a câştigat cele mai multe locuri în Parlamentul European.

Luând cuvântul după summitul UE din oraşul Sibiu, Macron a afirmat: “Nu mă simt deloc legat de principiul procesului Spitzenkandidat”.

Preşedintele francez a adăugat că “are respect” pentru Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE).

Macron a fost susţinut de premierul luxemburghez Xavier Bettel, care a declarat că procesul a fost o “greşeală de la bun început”.

Bettel a adăugat: “Întrebaţi-i pe alegătorii mei – nu au niciun indiciu ce este Spitzenkandidat”.

Procesul Spitzenkandidat nu este scris în tratatele UE şi necesită un acord între Consiliul European, Parlamentul European şi principalele partide politice europene.

Procesul a fost criticat şi de Ungaria, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă şi Slovacia.

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a afirmat: “Cred că procesul este puţin în afara procedurilor şi tratatelor democratice”.

Disputa dezvăluie diviziuni adânci în cadrul blocului, care a promis că va aborda Brexitul cu “unitate”.

Dar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a apărat sistemul, susţinând: “Aceasta este cheia, de fapt, lipsa automatismului – prezenţa bunăvoinţei. Trebuie să respectăm faptul că avem Spitzenkandidat deoarece acesta este un fapt politic real”.

Tusk a precizat că doreşte ca distribuirea principalelor poziţii în cadrul blocului să fie decisă până în luna iunie.

El a adăugat: “Intenţia mea este ca acest Consiliu să nominalizeze noua conducere UE în luna iunie. Cer tuturor să se ridice la nivelul responsabilităţii lor pentru a face acest lucru posibil”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe