Tusk la Sibiu: “Nu există nicio Europă fără stat de drept”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Getty Images)

Adresându-se la o conferinţe de presă, joi, la finalul summitui UE de la Sibiu, Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a apărat statul de drept, nu numai în cadrul blocului european, ci în întreaga lume, potrivit Deutsche Welle.

După ce a abordat necesitatea unei decizii rapide ca garanţie pentru eficienţa instituţiilor UE, Tusk a promis că noile poziţii de conducere din cadrul blocului vor fi ocupate în luna iunie, imediat după alegerile parlamentare europene. De asemenea, el a subliniat necesitatea unui echilibru geografic şi demografic în numirile pentru Consiliul European.

Lui Tusk i s-au alăturat preşedintele român Klaus Iohannis şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care au subliniat progresul pe care îl face Europa într-o serie de sectoare, precizând că şomajul şi deficitele au continuat să se reducă în UE şi că investiţiile au crescut.

Tusk a mai declarat: “Pentru noi toţi ... sau poate, pentru cei mai mulţi dintre noi... statul de drept este esenţa activităţii noastre politice şi se va afla de asemenea în centrul agendei noastre privind strategiile”.

“Nu există nicio Europă fără stat de drept, [din moment ce acesta] este esenţa Europei ca o entitate politică”, a continuat Tusk.

Abordând problema statului de drept din România şi din alte ţări, Tusk a încurajat alegătorii, afirmând: “Dacă sunteţi pregătiţi să apăraţi ideea statului de drept, atunci puteţi fi optimişti, dar numai atunci”.

De asemenea, el a subliniat că statul de drept permite Uniunii Europene să protejeze muncitorii, sindicatele şi companiile – un lucru despre care a precizat că este o problemă reală pentru milioane de oameni.