SUA şi patru state europene cer liderilor kosovari să pună capăt crizei din Kosovo

SUA şi patru state vest-europene au cerut liderilor politici din Kosovo să pună capăt unei crize politice după ce au eşuat să aleagă un preşedinte al Parlamentului sau să înregistreze progrese în vederea creării unui nou guvern.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci. (Getty Images)

La două luni după alegerile anticipate, grupurile politice din micuţul stat european au eşuat din nou în 10 august să aleagă un preşedinte al Parlamentului şi să permită preşedintelui ţării să numească un premier.

Acest ultim eşec a forţat Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi SUA să emită o declaraţie duminică, în care au precizat că este responsabilitatea liderilor kosovari să ghideze instituţiile politice ale ţării pe un drum care merge înainte.

„Suntem îngrijoraţi de situaţia politică continuă din Kosovo”, conform declaraţiei comune publicată de ambasadele celor cinci ţări din capitala kosovară Pristina.

În timp ce Parlamentul a stabilit să se întrunească astăzi, 14 august, într-o nouă sesiune, eşecul alegerii unui preşedinte al său a generat până acum temeri că micuţul stat s-ar putea îndrepta spre o nouă criză politică şi noi alegeri.

În 28 iulie, Fondul Monetar Internaţional a pus la sertar evaluarea finală asupra unui pachet de finanţare destinat Kosovo – cu o durată de doi ani şi o valoare de 184 milioane de euro – amânând eliberarea fondurilor rămase datorită vidului de guvernare kosovar. Până acum, Pristina a primit un împrumut de 169 milioane de euro în trei tranşe.

Alegerile anticipate din 11 iunie nu au reuşit să ofere o majoritate vreunui partid. O coaliţie condusă de Partidul Democrat din Kosovo, care include Alianţa pentru Viitorul Kosovo (AAK), a obţinut 35% dintre voturi.

Preşedintele kosovar Hashim Thaci a declarat că îi va oferi lui Ramush Haradinaj, liderul AAK, un mandat oficial pentru a încerca să formeze un guvern – în ciuda speculaţiilor că s-ar putea ca Haradinaj să nu fie capabil să găsească parteneri pentru o coaliţie de guvernare.

Oficialii din UE şi alte instituţii occidentale şi-au exprimat temerile că rezultatele electorale neconcludente ar putea arunca ţara în aceeaşi criză constituţională pe care a înfruntat-o după ce alegerile din 2014 nu au produs un câştigător clar, întârziind cu 9 luni formarea unui guvern.

Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008 şi de atunci a fost recunoscut de peste 110 ţări din întreaga lume, dar nu şi de Serbia sau Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe