Război tăcut în Balcani: emisar SUA avertizează statele împotriva influenţei ruseşti

Hoyt Yee
Hoyt Yee (MAE)

Pe 24 mai un diplomat american de vârf a cerut naţiunilor din Balcani să acorde atenţie eforturilor agenţilor de influenţă ai Rusiei, care încearcă să submineze relaţiile cu Occidentul.

"Bineînţeles, sperăm că Rusia va juca un rol constructiv în Balcani, ca şi în trecut, dar rămânem vigilenţi... observând încercările Rusiei" a declarat un asistent al Secretarului de stat, Hoyt Brian Yee, după întâlnirea cu premierul sârb Aleksandar Vucic la Belgrad.

Yee a pomenit încercarea de lovitură de stat din Muntenegru din octombrie anul trecut, despre care unii analişti au afirmat că ar fi fost organizată de Rusia pentru a arunca în aer procesul de aderare a micii ţări din Balcani la NATO.

"Nu înseamnă că bănuim intenţii rele în spatele fiecărui gest, dar ştim din experienţă că intenţiile din spatele multor mişcări ale Rusiei nu sunt bune şi nu sunt consistente cu interesele.... ţărilor din regiunea aceasta" a mai declarat Yee.

Diplomatul a mai adăugat că atât Serbia cât şi alte state balcanice ar trebui să accelereze procesul de democratizare care le permite să adere la Uniunea Europeană, şi a promis sprijin american pentru a normaliza relaţiile dintre Belgrad şi Kosovo.