SUA avertizează Rusia în privinţa civililor ucişi în Siria

Într-o discuţie telefonică cu omologul său din Moscova, secretarul de stat american John Kerry a susţinut că SUA este îngrijorată în privinţa faptului că sute de rezidenţi au fost ucişi de raidurile aeriene ruseşti desfăşurate în Siria.
Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013
Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013 (Lefteris Pitarakis - WPA Pool / Getty Images)

Referitor la ceea ce el a descris ca lovituri aeriene ruseşti “la întâmplare”, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Mark Toner, a declarat marţi că Washingtonul a discutat această chestiune cu Moscova.

“De la începerea campaniei aeriene a Rusiei, am văzut o creştere tulburătoare a rapoartelor privind victimele civile”, a adăugat el. Kremlinul a început să-şi desfăşoare atacurile aeriene în Siria la 30 septembrie, susţine Deutsche Welle.

Rezidenţii sunt luaţi în vizor

Toner a precizat că peste 130.000 de sirieni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele în primele şase săptămâni de la începerea bombardamentelor ruseşti şi că sute de civili au fost ucişi, în condiţiile în care au fost lovite “unităţi medicale, şcoli şi pieţe”.

El a declarat reporterilor că John Kerry a discutat despre nemulţumirea Washingtonului în cadrul unei convorbiri telefonice pe care a avut-o luni cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Toner a mai menţionat că acţiunile Rusiei subminează speranţele pentru încheierea unui acord de încetare a focului între guvernul preşedintelui Bashar al-Assad şi principalele grupuri rebele.

Moscova a negat cu tărie rapoartele Amnesty Internaţional, Human Rights Watch şi ale grupurilor siriene pentru drepturile omului, care au susţinut că atacurile aeriene ruseşti vizează civili. De altfel, Kremlinul insistă că atacă doar poziţii ale grupului jihadist Statul Islamic.

Un raport al Amnesty, publicat săptămâna trecută, a citat dovezi privind utilizarea de către ruşi a muniţiilor cu dispersie şi a bombelor neghidate în zonele rezidenţiale populate.

În plus, Toner a învinuit Rusia pentru un atac aerian în care a murit comandantul rebel sirian de rang înalt, Zahran Alloush, care a condus unul dintre cele mai puternice grupuri ce se opun guvernului Assad. Regimul sirian a susţinut că forţele sale militare au desfăşurat atacul respectiv.

Speranţe pentru un armistiţiu

Discuţiile pentru pace urmează să înceapă la Geneva în ultima săptămână a lunii ianuarie şi vor avea de înfruntat mai multe obstacole greu de depăşit.

Mai întâi, opoziţia trebuie să îşi anunţe delegaţia pentru negocieri. În plus, mai multe ţări rivale trebuie să cadă de acord asupra unei liste de miliţii rebele care vor fi acceptate să facă parte dintr-un proces politic de soluţionare a crizei siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe