SUA condamnă Rusia pentru confiscarea navelor ucrainene în Marea Azov

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a criticat Rusia pentru confiscarea de duminică a 3 nave ucrainene, susţinând că acţiunea reprezintă o “încălcare scandaloasă a suveranităţii teritoriului ucrainean”.

Luând cuvântul la o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, Haley a susţinut luni că mişcarea reprezintă “o altă intensificare necugetată” a tensiunilor de către ruşi în conflictul din estul Ucrainei. Haley a precizat că a discutat cu preşedintele american Donald Trump şi cu secretarul de stat Mike Pompeo înainte să facă declaraţia.

“Încălcarea scandaloasă de duminică a suveranităţii teritoriului ucrainean face parte din tiparul comportamentului rusesc care include anexarea Crimeei şi abuzuri comise împotriva a nenumăraţi ucraineni în Crimeea, precum şi alimentarea unui conflict care a luat vieţile a peste 10.000 de oameni în estul Ucrainei. Şi nu manifestă niciun semn că s-ar calma [conflictul]”, a afirmat Haley.

Conform Kievului, ambarcaţiunile militare ruseşti au deschis focul asupra unui remorcher şi a două nave ale Marinei ucrainene în 25 noiembrie. Ruşii au ciocnit cel puţin o navă ucraineană şi au rănit câţiva marinari. Ucraina susţine că au fost rănite şase persoane, Rusia insistă că au fost doar trei. Navele confiscate au fost remorcate către un port din apropiere.

Incidentul a avut loc în Strâmtoarea Kerci, unde un pod construit de Kremlin leagă Rusia continentală de porţiunea sud-estică a Ucrainei, care a fost ocupată de forţe susţinute de Kremlin.

Rusia a declarat că navele ucrainene au pătruns ilegal în apele ruseşti. Ucraina susţine însă că navele sale au respectat reglementările maritime internaţionale.

Volodimir Ielcenko, ambasadorul Ucrainei la ONU, a declarat oficialilor prezenţi la întâlnirea de urgenţă că Rusia a orchestrat incidentul. Delegatul a mai precizat că deţine înregistrări cu traficul radio care pot dovedi acuzaţia sa.

“S-a dezlănţuit iadul”, a afirmat Ielcenko, adăugând că actul de agresiune al Moscovei reprezintă o încălcare a câtorva acorduri bilaterale şi internaţionale.

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polanski, a respins acuzaţiile Ucrainei şi a susţinut că întreaga situaţie a fost cauzată de agresiunea Kievului. Un purtător de cuvânt al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care monitorizează paza de coastă a ţării, a susţinut că navele ucrainene au intrat în apele teritoriale ruseşti, au executat manevre periculoase şi au eşuat să ia în considerare avertismentele. FSB plănuieşte să prezinte dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile, potrivit lui Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

“Aceasta este o provocare foarte periculoasă, care necesită o atenţie specială şi o investigaţie specială”, a mai declarat Peskov.

Oficialii ucraineni consideră acum că Rusia s-ar putea pregăti să confişte şi mai mult teritoriu ucrainean, a declarat Ielcenko. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat că se află în posesia unor informaţii care sugerează existenţa unui pericol grav, şi anume o potenţială operaţiune terestră desfăşurată de Rusia împotriva Ucrainei.

“Deţin un document ... Pe câteva pagini sunt descrise toate forţele inamicului localizate la o distanţă de practic câţiva zeci de km de graniţa noastră. Pregătite în orice momente pentru o invazie imediată a Ucrainei”, a adăugat liderul ucrainean.

Poroşenko a ordonat instaurarea legii marţiale pentru 30 de zile ca răspuns la incidentul de duminică. El a scris pe Twitter că a refuzat să impună legea marţială pentru 60 de zile, cum anunţase iniţial, pentru a nu afecta campaniile pentru alegerile de la începutul anului următor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe