Rusia trage asupra unor nave ucrainene în Marea Azov. Poroşenko convoacă Consiliul de Război

Noul incident dintre Rusia şi Ucraina poate schimba dramatic situaţia regională.
Podul peste strâmtoarea Kerch
Podul peste strâmtoarea Kerch (Sasha Mordovets/Getty Images)

Ucraina a acuzat Rusia de capturarea ilegală a trei nave în Marea Neagră după ce, duminică, a deschis focul asupra lor.

Rusia nu a răspuns imediat sau direct acuzaţiilor, însă agenţiile de ştiri ale Rusiei au citat declaraţii FSB conform cărora agenţia ar avea dovezi ferme care ar atesta că Ucraina a orchestrat „o provocare”. FBS a promis că va publica dovezile în curând, fără să specifice vreo dată sau să dea un motiv pentru tergiversarea acestora.

Preşedintele Petro Poroşenko a cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului de Război, duminică seară, pentru a discuta situaţia.

Criza a început duminică dimineaţă, iar Rusia a interzis intrarea în Marea Azov, dinspre strâmtoarea Kerci a trei nave ucrainene prin plasarea unui cargobot rus sub podul controlat de Kremlin.

Marina ucraineană a afirmat pe mass media socială că doi marinari ucraineni au fost răniţi în incidentele produse la capturarea navelor şi că atacul asupra părţii ucrainene a avut loc după ce navele ucrainene se retrăseseră şi se reîntorceau în portul de plecare Odesa.

“După părăsirea zonei de 12 mile, agenţia FSB a Rusiei a deschis focul către flotila care aparţinea forţelor armate ale Ucrainei” a afirmat marina ucraineană.

Oficiali din cele două ţări se acuză reciproc de acţiuni provocatoare, după ce, în 2014, la scurt timp de la căderea regimului Ianukovici, Rusia a ocupat fără menajamente Crimeea şi a început un război asimetric în estul Ucrainei, stârnind un conflict de lungă durată între cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe