SUA ar putea trimite soldaţi în Irak pentru a susţine lupta împotriva Daesh

SUA ia în considerare trimiterea de soldaţi la bazele irakiene înaintea unei bătălii iminente împotriva militanţilor Daesh în ţara arabă.
Generalul american Joseph Dunford.
Generalul american Joseph Dunford. (Captură Foto)

Generalul Joseph F. Dunford Jr., preşedintele Şefului de Stat Major al armatei americane, a declarat că au început discuţiile dintre comandanţii şi oficialii americani şi irakieni cu privire la modul de integrare a forţelor americane în unităţile militare irakiene în lupta pentru recuperarea oraşului Mosul din mâinile militanţilor Daesh (numele sub mai care este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic), a raportat vineri New York Times.

“Este corect să afirmăm că avem poziţii în nord care vor facilita susţinerea forţelor de securitate irakiene”, a declarat Dunford reporterilor care călătoreau cu el la Paris.

Una dintre întrebările cruciale care necesită răspuns, a declarat generalul american, este cât de aproape vor lucra instructorii şi consilierii americani cu armata irakiană şi forţele kurde peshmerga în timp ce acestea încearcă să recupereze oraşul Mosul.

Forţele americane au creat un centru de pregătire la Al Taqqadum, o bază irakiană situată în apropierea oraşului Habbaniya din provincia estică Anbar, pentru a ajuta la recuperarea oraşului Ramadi în luna decembrie.

Liderii militari irakieni şi americani trebuie să decidă dacă instructorii şi consilierii militari americani se vor alătura forţelor irakiene la sediul operaţional, într-o zonă mai departată de câmpul de luptă, sau se vor alătura brigăzilor, mult mai aproape de luptă.

Dunford a mai susţinut că SUA ia în considerare o cerere din partea Turciei de a pregăti şi echipa “sute” de arabi sirieni care şi-au pierdut locuinţele din cauza militanţilor Daesh. “Ei doresc să se întoarcă şi să îşi recupereze pământurile natale şi dorim să îi susţinem să facă acest lucru”, a declarat generalul.

Începând cu 3 noiembrie, conform rapoartelor, SUA ar fi desfăşurat 3.586 de lovituri aeriene în Irak şi 2.578 în Siria împotriva teroriştilor Daesh.

Părţile nordice şi vestice ale Irakului au fost lovite de violenţe de când militanţii Statului Islamic şi-au început marşul prin teritoriul irakian în iunie 2014.

Grupul jihadist puternic înarmat a preluat controlul asupra oraşului Mosul înainte de a desfăşura atacuri în mai multe zone din centrul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe