Steinmeier, omul care mai crede în diplomaţie

Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier. (arhivă)
Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier. (arhivă) (wikipedia.ro)

Frank-Walter Steinmeier doreşte să demonstreze că Germania este gata să-şi asume responsabilităţi pe plan internaţional. Ministrul de externe al Germaniei vrea să creadă până la sfârşit în diplomaţie, scrie cotidianul francez Le Figaro.

'Diplomaţia nu este un semn de slăbiciune', afirmă Steinmeier. Ministrul de externe german este un negociator răbdător, chiar şi atunci când timpul presează. După declanşarea crizei ucrainene, el este în prima linie pentru a încerca să găsească o 'ieşire din criză'.

Frank-Walter Steinmeier susţine maratonul diplomatic pe teren, în timp ce Angela Merkel discută alternativ la telefon cu Barack Obama şi Vladimir Putin. Cu sprijinul cancelarului federal, fostul lider al social-democraţilor (SPD) din parlamentul german vrea să demonstreze că Germania este gata să-şi asume responsabilităţi pe plan internaţional, în condiţiile în care Europa traversează, 'fără nicio îndoială, cea mai gravă criză de după prăbuşirea Zidului Berlinului', a declarat, luni, Steinmeier. Astfel, Germania vrea să convingă Rusia să accepte o misiune de mediere în Ucraina şi să reia dialogul cu Kievul, prin intermediul înfiinţării unui 'grup de contact'.

Frank-Walter Steinmeier este în fruntea iniţiativei încă de la sfârşitul lunii februarie. Împreună cu omologii săi francez şi polonez, Laurent Fabius şi Radoslaw Sikorski, ministrul german al afacerilor externe s-a deplasat în Euromaidan, la Kiev, pentru a încerca să determine un acord între opoziţie şi Viktor Ianukovici. În timp ce ministrul francez a fost nevoit să părăsească Ucraina pentru a ajunge în China, partea germană a rămas să finalizeze negocierile.

Cei doi miniştri de externe acţionează în tandem: 'Există multă fluiditate între ei, îşi vorbesc constant', asigură Romain Nadal, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Franţei. Cu toate acestea, acordul înregistrat la 21 februarie nu a fost decât o semi-victorie şi nu a rezistat prea mult în faţa înşiruirii ulterioare a evenimentelor.

Însă, după intervenţia rusă în Ucraina, diplomaţia germană nu şi-a redus eforturile. Luni, Frank-Walter Steinmeier s-a deplasat la Bruxelles pentru o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE, pentru ca în seara aceleiaşi zile să ajungă la Geneva, unde a discutat cu omologul său rus Serghei Lavrov, precizează cotidianul francez.

La acea întrevedere, el nu a obţinut nimic concret, însă Frank-Walter Steinmeier insistă. 'Trebuie folosit timpul care mai rămâne', a explicat Steinmeier a doua zi, înainte de a pleca spre Berna. În Elveţia, şeful diplomaţiei germane s-a întâlnit cu preşedintele Confederaţiei, Didier Burkhalter, care asigură în prezent şi preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)

Miercuri, Frank-Walter Steinmeier a ajuns la Paris, la Palatul Elysee, unde s-a întâlnit cu Francois Hollande, Laurent Fabius şi ministrul de externe britanic William Hague. În faţa lor, este din nou Serghei Lavrov, care rezistă ameninţării cu sancţiuni venite din partea Bruxelles-ului: ministrul rus a sesizat că ameninţarea nu venea şi din partea Germaniei.

Frank-Walter Steinmeier a avut multă vreme reputaţia unui rusofil. Ministerul de Externe al Germaniei asigură că 'nu mai este cazul'. Joi, în timpul reuniunii şefilor de stat şi de guvern din ţările UE 'vor fi luate decizii', a atenţionat diplomaţia germană.

În condiţiile în care Europa comemorează în acest an o sută de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, Frank-Walter Steinmeier s-a gândit mult la vara lui 1914. El îşi pune întrebări în legătură cu eşecul diplomaţiei europene de a evita conflictul.

În vârstă de 58 de ani, Steinmeier este un ministru 'călit'. Între 2005 şi 2009, în timpul marii coaliţii precedente, el s-a aflat de asemenea în fruntea diplomaţiei germane. Întoarcerea sa, în 2013, a adus convingerea că politica de 'reţinere', de sustragere a Berlinului s-a încheiat. 'Germania este prea mare ca să se limiteze la comentarii' pe marginea politicii internaţionale, a afirmat Frank-Walter Steinmeier într-un interviu acordat în februarie pentru cotidianul german Suddeutsche Zeitung.

Angela Merkel nu spune nimic, însă şi-a dat girul. De exemplu, Berlinul va trimite trupe în Mali pentru a sprijini Franţa, va participa şi la intervenţia din Republica Centrafricană. Însă, în faţa Rusiei, Germania rămâne încă (mai) mică, subliniază Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe