Stefano Manservisi: cetăţenii R. Moldova ar putea călători liber în UE către sfîrşitul lunii mai

(Sean Gallup / Getty Images)

Stefano Manservisi, director general al Directoratului pentru Afaceri Interne al Comisiei Europene a confirmat că cetăţenii Republicii Moldova ar putea călători fără vize în spaţiul Schengen către sfîrşitul lunii mai a anului curent sau cel tîrziu la începutul lunii iunie. Declaraţia a fost făcută la Chişinău în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Stefano Manservisi a apreciat reformele implementate în Republica Moldova şi a opinat că relaţiile dintre ţara noastră şi UE trebuie consolidate. “Moldova a ales de o manieră liberă să se angajeze în parcursul de reforme pentru a cîştiga credibilitate, a contracara corupţia, a deveni capabilă să se integreze în UE. M-am străduit să fac tot ce-mi stă în puteri pentru a facilita acest proces. Urmează să lucrăm mai mult. Consider că viitorul Moldovei este unul strălucit”, a afirmat oficialul european.

Natalia Gherman a menţionat că unica condiţie pentru cetăţenii Republicii Moldova de a călători fără vize în spaţiul Schengen este existenţa paşaportului biometric. Cu toate acestea, oficialul a spus că pentru a preveni cazurile de migrare ilegală, în momentul trecerii hotarului european cetăţenii ţării noastre pot fi întrebaţi de exemplu care este scopul sau perioada aproximativă a călătoriei. Totodată, pot fi solicitate şi documente care pot confirma veridicitatea răspunsurilor.

Viceprim-ministrul a adăugat că pe 22 mai curent în Republica Moldova va sosi Cecilia Malmstrom, Comisar European pentru Afaceri Interne.

Stefano Manservisi efectuează astăzi o vizită în R. Moldova. În cadrul ei şeful statului Nicolae Timofti a acordat oficialului european “Ordinul de Onoare” în semn „de înaltă apreciere a meritelor deosebite în activizarea procesului de integrare a Republicii Moldova în structurile europene”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe