Un cetăţean chinez solicită sprijinul ucrainenilor pentru a-şi salva mama din închisoare

Li Yushu şi fiul său.
Li Yushu şi fiul său. (Foto de arhivă)

Mama unui cetăţean chinez care deja de patru ani încearcă fără succes să obţină statutul de refugiat în Ucraina, se luptă între viaţă şi moarte într-o închisoare din China. Femeia a fost arestată şi este ţinută captivă din cauza convingerilor sale spirituale.

Tânărul chinez, pe nume Lun (numele i-a fost schimbat din motive de securitate), speră să fie ajutat de către cetăţeni ucraineni, precum şi de organizaţii şi luptători pentru drepturile omului. Potrivit lui Lun, fiecare dintre noi ar putea, de asemenea, să-l ajute, dacă ar trimite o scrisoare la adresa închisorii din China sau autorităţilor locale, cu un apel de a stopa tortura împotriva mamei sale, pe nume Li Yushu. Adresele respective le puteţi găsi la sfârşitul articolului.

Li Yushu se află în detenţie încă din anul 2002: potrivit site-ul Minghui, aceasta a fost supusă unui şir de torturi inumane. Anterior, Li Yushu a lucrat în cadrul direcţiei locale de învăţământ şi a fost arestată pentru convingerile sale spirituale. Femeia este practicantă a şcolii de cultivare Falun Dafa, ai cărei discopoli sunt persecutaţi de către regimul comunist chinez deja de 13 ani. Represaliile au început atunci când numărul practicanţilor a atins zeci de milioane de chinezi şi a depăşit numărul membrilor de partid. Conducerea comunistă a Chinei s-a speriat de popularitatea masivă a mişcării şi a lansat o campanie naţională de eradicare a disciplinei spirituale, informează site-urile practicanţilor Falun Gong.

"Mama a fost un pedagog extraordinar, fiind apreciată şi respectată de toţi din jur. Este o persoană bună şi crede în principiile "Adevăr, Compasiune, Toleranţă". Sunt principii ce oferă speranţă tuturor oamenilor şi îi învaţă să trăiască în armonie"- a scris Lun despre mama sa, într-o scrisoare adresată directorului penitenciarului - textul scrisorii a fost trimis şi redacţiei Epoch Times Ucraina. Ultima dată Lun şi-a văzut mama în 2005 şi era atât de slabă, abia dacă cântărea 30 de kg.

În ajunul Anului Nou Chinezesc 2013, rudele din China continentală l-au informat pe Lun despre faptul că un funcţionar al închisorii de femei din Heilongjiang i-a contactat şi le-a comunicat că Li Yushu se zbate între viaţă şi moarte. Totuşi, odată ajunşi la penitenciar, nu li s-a permis să o vadă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi anterior, când gardienii nu l-au lăsat pe Lun să vorbească cu mama sa nici chiar prin telefon – pe motiv că se temeau ca femeia să nu-i povestească despre atrocităţile la care a fost supusă în închisoare, presupune Lun.

În timpul ultimei vizite la centrul de detenţie, Lun a reuşit să noteze cuvintele mamei referitoare la modul în care aceasta a fost torturată. Femeia a mărturisit că gardienii obişnuiau să o lege de scaun pentru toată ziua, o pălmuiau, nu o lăsau să doarmă perioade lungi de timp şi o înţepau cu ace.

În 2005, Lun a plecat din China şi acum trăieşte şi lucrează la Kiev. Tânărul susţine că în tentativele sale de a-şi elibera mama din detenţie este ajutat de discipolii Falun Gong din Ucraina. În viitorul apropiat, ei intenţionează să organizeze un miting la ambasada Republicii Populare Chineze la Kiev, să sesizeze reprezentanţii misiunii diplomatice şi să pregătească o petiţie în sprijinul lui Li Yushu.

Tânărul chinez roagă ca apelul său să fie transmis tuturor celor ce nu pot rămâne indiferenţi şi ca aceştia să răspândească mai departe informaţia despre situaţia creată, precum şi să trimită demersuri la adresa consiliului municipal a oraşului Harbin - zfw@harbin.gov.cn, cu solicitarea de eliberare cât mai rapidă a lui Li Yushu. Solicitările respective pot fi perfectate şi în limba engleză. Administraţia municipală poate fi, de asemenea, contactată la numerele de telefon 86 451 8466 4111, 86 451 8468 1337.

Demersurile sus-menţionate pot fi trimise şi la adresa autorităţilor locale din Harbin, în special Biroul pentru Securitatea Publică, "150010, mun. Dăoli, str. Hongxing 1". Se pot face şi adresări la autorităţile provinciei Heilongjiang: Tel. 86 451 8262 2351 sau la webmaster@hlj.gov.cn

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe