Spania ameninţă că se va opune acordului pentru Brexit. Motivul: Gibraltarul

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că Madridul aprobă acordul numai dacă se fac unele schimbări privind Gibraltarul. Liderii celor 27 de state UE rămase în bloc trebuie să aprobe acordul de 585 de pagini.
Premierul spaniol Pedro Sanchez
Premierul spaniol Pedro Sanchez (Pedro Armestre/AFP/Getty Images)

Guvernul Spaniei a declarat marţi că nu va da un vot favoranil proiectului de acord al UE privind Brexitul. Premierul spaniol Pedro Sanchez a precizat că îşi va modifica votul doar dacă se vor face unele amendamente cu privire la viitorul peninsulei Gibraltar, potrivit Deutsche Welle.

“Începând de astăzi, dacă nu se vor face schimbări în ceea ce priveşte Gibraltarul, Spania va vota cu NU la acordul pentru Brexit”, a susţinut Sanchez la o conferinţă de presă în Madrid.

Micul teritoriu britanic se învecinează cu Spania şi a fost mult timp un punct de tensiune între Londra şi Madrid.

Deşi spaniolii revendică teritoriul, rezidenţii s-au opus acestei ideii. În 1967, rezidenţii au votat împotriva suveranităţii spaniole într-un referendum şi apoi controlul comun britanico-spaniol a fost respins într-un alt vot, în 2002.

Deşi 96% dintre rezidenţii Gibraltarului au votat să rămână în UE la referendumul privind Brexitul, acesta este pe cale să iasă din bloc în 2019 împreună cu Marea Britanie.

Premierul Sanchez a afirmat că orice acord pe care îl va accepta Spania trebuie să includă un limbaj clar care să precizeze că viitorul Gibraltarului este o problemă bilaterală între Londra şi Madrid, şi nu ceva ce va fi negociat la nivelul UE.

Spania este singura ţară dintre cele 27 rămase în bloc care şi-a exprimat până acum opoziţia faţă de proiectul de acord privind Brexitul.

Premierul britanic Theresa May se confruntă cu opoziţia faţă de acord, atât în rândul colegilor de partid, cât şi din partea celor 10 parlamentari DUP din Irlanda de Nord, care îi asigură majoritatea în Camera Comunelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe