Societatea civilă insistă să i se respecte drepturile. APADOR-CH îl propune pe Codru Vrabie ca membru al CSM

Din toamna lui 2016, Senatul a tot tergiversat numirea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii. Obligate să treacă din nou printr-o procedură copy-paste, mai multe ONG-uri îl susţin pe Codru Vrabie pentru unul dintre posturile destinate cetăţenilor.
Codru Vrabie, Funky Citizens
Codru Vrabie, Funky Citizens (Epoch Times România)

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) îl propune pe Codru Vrabie ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru perioada 2017-2022, pe unul dintre cele două locuri destinate societăţii civile. Candidatura lui Codru Vrabie, susţinută şi de alte 18 organizaţii neguvernamentale, este un demers reluat din cauza modului abuziv şi ilegal în care Senatul a acţionat în procedura de desemnare a membrilor CSM în acest an.

APADOR-CH atrage atenţia că procedura de susţinere şi de depunere a candidaturii este un demers copy-paste după cel făcut în 6 octombrie 2016 şi precizează că deşi consideră abuzivă şi ilegală modalitatea în care Senatul a procedat la alegerea noilor membri CSM, ONG-urile, împreună cu candidatul, au decis să refacă procedura şi dosarul de înscriere, aşa cum au cerut parlamentarii pe motiv că prezenţa unui reprezentant al societăţii civile este foarte importantă.

"Considerăm că este foarte importantă prezenţa unui reprezentant al societăţii civile în CSM, aşa cum prevede Constituţia", transmite societatea civilă.

Candidatura precedentă

APADOR- CH reamiteşte că în perioada octombrie-noiembrie 2016 - termenul legal destinat candidaturilor pentru noul CSM - s-au înscris în cursă pentru cele două locuri destinate societăţii civile 7 persoane. În mod cu totul surprinzător şi în afara legii, Senatul a decis însă să prelungească perioada de depunere a candidaturilor cu o lună după expirarea mandatelor vechiului CSM. Nici după această prelungire, senatorii nu au fost mulţumiţi cu candidaţii societăţii civile, în timp ce candidaturile magistraţilor au fost validate şi astfel s-a constituit noul CSM fără cei doi reprezentanţi ai societăţii civile.

La momentul respectiv, APADOR-CH şi alte 21 de organizaţii au protestat faţă de aceste abuzuri şi i-au cerut Senatului să reia votul în cazul candidaţilor înscrişi în termenul legal. Demersul lor a fost însă ignorat, iar senatorii au decis să se reia întreaga procedură de înscriere, ajungându-se acum "să avem o candidatură copy-paste."

În calitate de candidat "pentru a doua oară", Codru Vrabie îşi va susţine în faţa senatorilor din Comisia juridică principalele obiective pe care le are în vedere dacă va fi numit membru în CSM. Acestea sunt: un mecanism eficace de reprezentare, o procedură eficientă de transparenţă decizională şi o comunicare/informare îmbunătăţită cu privire la performanţele instituţionale ale instanţelor şi parchetelor, respectiv cele individuale ale magistraţilor.

De ce este important ca societatea civilă să fie reprezentată în CSM

Deşi societatea civilă nu va putea înclina balanţa votului în CSM prin doar doi reprezentanţi, prezenţa membrilor săi în acest for este foarte importantă din mai multe motive, explică dl. Codru Vrabie.

"CSM-ul trebuie construit să aibă şi reprezentanţi ai societăţii civile ca să se evite pericolul ca judecătorii şi procurorii, între ei, să hotărască lucruri dincolo de ochiul publicului, dincolo de posibilitatea publicului de a afla, de a interveni.

Aceasta este chestiunea strict conceptuală, motivul pentru care e important ca două locuri în CSM să fie alocate către organizaţiile societăţii civile şi eventual mediul academic.

Partea cu mediul academic din nou e înţeles pentru că ne aşteptăm ca cei mai buni profesori de drept să îi ţină în frâu pe magistraţi cu partea conceptuală iar societatea civilă să îi ţină în frâu pe magistraţi din perspectiva justiţiabilului.

Al doilea mare motiv, şi îmi cer scuze că revin, dar pentru a evita conceptul ăla corporatist de tip fascist dinainte de război, din nou, este o chestie filosofică conceptuală", susţine Codru Vrabie.

În al doilea rând, membrii societăţii civile în CSM ar urma să explice pe înţelesul oamenilor ce se întâmplă acolo, ce decid magistraţii, explică Vrabie.

"Al doilea mare motiv pentru care e important ca măcar un reprezentat al societăţii civile să fie prezent acolo este pentru ca deciziile CSM-ului să poată să fie aduse din "legaleză" în româna obişnuită, pe înţelesul omului de rând. Adică asta este componenta foarte importantă de transparenţă a procesului decizional în care evident că o modalitate, poate mai reprezentatitvă, ar fi fost să existe alegeri. Numai că, politic, s-ar fi transformat alegerile acestea într-un concurs între partide şi scopul nu e ăsta, scopul este să fie reprezentaţi acolo cetăţenii şi atunci singura altă modalitate de asociere a cetăţenilor este asta în organizaţii ale societăţii civile. În principiu sunt preferate cele care se ocupă de drepturile omului", a declarat candidatul APADOR-CH.

Codru Vrabie

Codru Vrabie este trainer, consultant şi facilitator în domeniul bunei guvernări şi reformei în justiţie şi administraţia publică, având aproape 20 de ani de experienţă în societatea civilă. Are pregătire juridică şi în prezent este membru al Asociaţiei Funky Citizens. CV-ul lui Codru Vrabie poate fi accesat aici.

"Îmi definesc rolul de reprezentant al societăţii civile în CSM prin relaţia cu justiţiabilii, urmând să aduc pe agenda Consiliului Superior al Magistraturii nevoile, problemele şi aspiraţiile lor, despre magistraţi şi sistemul de justiţie; apoi, să contribui la explicarea deciziilor CSM pe înţelesul justiţiabililor”, declară Codru Vrabie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne