Senatul încalcă legea şi prejudiciază societatea civilă

27 de organizaţii ale societăţii civile protestează public faţă de încălcarea evidentă a legii de către Senatul României, în legătură cu procedura de alegere a celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Lucrări în Plenul Senatului
Lucrări în Plenul Senatului (Epoch Times România)

Senatul României a prelungit ilegal termenul de depunere a candidaturilor pentru cele două locuri de reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, deşi avea deja mai mulţi candidaţi propuşi încă din 2016, din care putea alege doi înainte de constituirea noului CSM, acuză 27 de organizaţii ale societăţii civile.

ONG-urile reamintesc că articolul 19 din Legea nr. 317/2004 privind CSM prevede, în mod imperativ, că depunerea candidaturilor la Biroul permanent al Senatului se face cu minimum 2 luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM. În acest sens, întrucât mandatele membrilor CSM expirau la finele anului 2016, entităţile prevăzute de lege au depus în anul 2016, în termenul legal, mai multe propuneri de candidaţi, iar Senatul a întocmit şi publicat pe site-ul propriu lista nominală a acestora.

Cu toate acestea, în loc să procedeze la alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul CSM, în condiţiile în care noul CSM a fost deja constituit (dar fără reprezentaţii societăţii civile), Senatul a decis însă, prin hotărârea din 16 ianuarie 2017 a biroului permanent, să prelungească termenul de depunere a candidaturilor, ceea ce încalcă în mod vădit legea, care nu permite nicio prelungire de termen.

"În cauza de faţă, termenul a expirat anul trecut, în 2016, cu 2 luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM, astfel cum prevede art. 19 din Legea nr. 317/2004.

Măsura nelegală luată de Senat crează, în mod rezonabil, suspiciunea că termenul a fost prelungit pentru adăugarea în lista deja definitivată/încheiată a unui/unor candidaţi ce par favorizaţi prin încălcarea legii de către biroul permanent al Senatului.

În raport de această situaţie, organizaţiile semnatare solicită Senatului ca, pentru a reintra în legalitate, să revină asupra hotărârii de prelungire a termenului de depunere a candidaturilor şi să procedeze de îndată la alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul CSM dintre candidaţii înscrişi în termenul legal şi menţionaţi pe lista întocmită şi publicată pe site-ul Senatului", se mai precizează în comunicatul remis Epoch Times de APADOR - CH.

Semnatarii comunicatului sunt:

APADOR-CH
Centrul de Resurse Juridice
Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
Centru pentru Jurnalism Independent
Centrul pentru Inovare Publică
Expert Forum
Human Catalyst
Centrul European pentru Educaţie Juridică
Centru de Resurse pentru Participare Publică
ActiveWatch
Asociaţia Funky Citizens
Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21
Greenpeace România
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
Academia de Advocacy
CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul de Investigaţii Media
Grupul pentru Democraţie Independentă Plenum
CENTRAS
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR)
Societatea Academică din România
Asociaţia Pro Democraţia
Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD)
Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie (vedem Just)
Consiliul Tineretului din România (CTR)
Platforma Unionistă „Acţiunea 2012”
Asociaţia „21 Decembrie 1989”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne