Sindromul prabusirii coloniilor de albine va fi pus in discutie de catre Comisia Europeana

Apicultorul si presedintele Asociatiei Londoneze a Apicultorilor, John Chapple, instaleaza un stup nou intr-o gradina din Islington, Londra.
Apicultorul si presedintele Asociatiei Londoneze a Apicultorilor, John Chapple, instaleaza un stup nou intr-o gradina din Islington, Londra. (Dan Kitwood / Getty Images)

Imaginati-va o colonie de albine cu 40.000 pana la 50.000 de albine.

Colonia are o cantitate mare de miere si polen, o regina sanatoasa si o multime de albine tinere, dar totusi stupul este considerat pierdut. Albinele muncitoare cruciale unei colonii de albine nu se gasesc nicaieri, nici chiar trupurile lor.

Comisia Europeana (C.E.) a publicat un document care prezinta o propunere pentru a se ocupa de acest sindrom care bantuie apicultorii, numit “sindromul prabusirii coloniilor” (SPC), si care duce la scaderea sanatatii albinelor. In comunicatul sau, C.E. prezinta actiunile ce vor fi luate, sau care sunt deja in aplicare, pentru a colecta datele asupra gradului si cauzei problemei disparitiei albinelor si pentru a proteja albinele in viitor.

C.E. este destul de ingrijorata din moment ce albinele sunt importante nu doar pentru producerea de miere ci si ca polenizatori. Conform Plant Research International, 35% dintre toate plantele, precum copacii fructiferi, se bazeaza pe polenizarea realizata prin intermediul insectelor, precum albinele.

Departamentul american pentru Agricultura (USDA) sustine pe website-ul sau, ca in SUA polenizarea culturilor de catre albine valoreaza 15 miliarde de dolari pe an. De exemplu, doar industria migdalelor in California a folosit in 2009 aproximativ jumatate din cele 2,3 milioane de colonii din tara pentru polenizare. In Uniunea Europeana, aproximativ 700.000 de apicultori mentin aproape 14 milioane de colonii, conform comunicatului C.E.

Desi apicultorii au raportat timp de mai multi ani pierderile provocate de SPC, nu se cunoaste prea mult despre cauza sa. Cauzele suspectate includ efectele secundare ale pesticidelor, un nou parazit sau patogen si factori suplimentari de stres asupra mediului.

Apicultor dezvoltator, dr. Eric C. Mussen de la Universitatea din California sustine ca este o problema mondiala. In SUA, 25% dintre apicultorii de pe cuprinsul tarii ce detin de la 1 la 15.000 de colonii au probleme periodice cu SPC.

El crede ca in SUA, SPC este cauzat de o boala infectioasa pe care ei inca nu au identificat-o. Logica sa este bazata pe faptul ca atunci cand sunt introduse albinele pentru a le inlocui pe cele moarte, cele noi mor de asemenea. Dar cand stupul este curatat corespunzator, noile albine pot supravietui.

Mussen crede ca s-ar putea sa nu fie aceeasi problema in intreaga lume, dar sustine ca probabil o combinatie de factori ar putea contribui la aceasta problema. Un nivel crescut de stres in mediul inconjurator poate face ca albinele sa fie mai receptive la ciuperci sau alte tulburari, de exemplu.

Tjeerd Blacquiere, entmolog la Plant Research International si apicultor, a explicat intr-un articol precedent publicat in ziarul The Epoch Times anumite modalitati in care o schimbare de mediu poate duce la prabusirea unei colonii de albine.

De exemplu, dezvoltarea in agricultura a mari culturi de porumb sau grane reduce disponibilitatea de alimente puternic nutritive, astfel tulburand dinamica unui stup. Tot mai multe albine trebuie sa preia rolul rezervat de obicei albinelor mai batrane pentru a iesi dupa nectar. Durata scurta de viata a acestor albine lucratoare duce la o prabusire rapida a stupului.

C.E. a anuntat o varietate de masuri pentru a ajuta la colectarea de date si adresarea problemelor create de SPC in tarile membre. Inclus in aceste masuri va fi un laborator special european pentru albine pentru a ajuta la pregatirea veterinarilor in privinta sanatatii albinelor. C.E. a promis de asemenea ca va imbunatati regulamentele relevante si a alocat 32 de milioane de euro (42,6 milioane US$) pentru a sustine programele nationale ce urmaresc sa descopere cauzele si leacurile pentru SPC.

De asemenea, C.E. va cauta modalitati pentru a face medicamentele noi si vechi mai disponibile pentru contracararea parazitilor ce ataca albinele, paraziti precum Nosema si Varroa. In acelasi timp, va cauta sa coopereze cu organizatiile internationale pentru a preveni folosirea de noi pestidice suspectate ca ar cauza probleme, dar C.E. isi va da acordul doar cand exista certitudinea ca acele pesticide sunt sigure pentru albine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură