Shinzo Abe doreşte revizuirea completă a proiectului pentru stadionul JO din 2020 de la Tokyo

Primul ministru nipon Shinzo Abe.
Primul ministru nipon Shinzo Abe. (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Primul ministru nipon Shinzo Abe a ordonat, vineri, o revizuire completă a proiectului viitorului stadion olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, ca răspuns la numeroasele critici privind costul estimat la aproximativ 2 miliarde euro, informează AFP.

"În ceea ce priveşte noul stadion naţional pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2020, eu am decis să revizuiesc în întregime proiectul şi să plec de la zero", a declarat premierul pentru presă după o întâlnire cu preşedintele comitetului de organizare, Yoshiro Mori.

"Am luat această decizie pentru că am primit asigurarea că vom putea încheia la timp construcţia...În schimb, stadionul nu va fi gata pentru a găzdui Mondialul de rugby din 2019", a regretat premierul, reafirmând totodată susţinerea guvernului pentru acest eveniment.

Iniţial, factura s-a ridicat la 162 miliarde yeni (1,2 miliarde euro), dar totalul a urcat la 252 miliarde (1,87 miliarde euro), cea mai mare factură din istoria sportului. Prin comparaţie, stadionul pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 a costat 680 milioane dolari, iar cel pentru JO de la Beijing 455 milioane.

Arhitectul japonez Tadao Ando, care a prezida juriul pentru alegerea design-ului noului stadion la finele anului 2012, s-a declarat el însuşi surprins, joi, de o asemenea sumă, dar a luat apărarea proiectului aparţinând arhitectului irako-britanic Zaha Hadid, a cărui estetică futuristă este, de asemenea, subiect de dezbatere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport