Sesizare PUN: CCM să anuleze legislaţia care a permis aplicarea „amenzilor abuzive” din timpul pandemiei

Partidul Unităţii Naţionale afirmă că este inadmisibil ca statul R. Moldova să-şi jecmănească cetăţenii prin metode abuzive, cuantumul amenzilor fiind disproporţionat faţă de câştigurile modeste ale acestora.
Octavian Ţîcu, deputat în Parlamentul R. Moldova, preşedintele PUN
Octavian Ţîcu, deputat în Parlamentul R. Moldova, preşedintele PUN (parlament.md)

Partidul Unităţii Naţionale (PUN) cere anularea legislaţiei contravenţionale a Republicii Moldova în baza căreia au fost aplicate „amenzi abuzive” cetăţenilor şi entităţilor în timpul pandemiei de virus Wuhan.

Preşedintele PUN, Octavian Ţîcu, a depus luni, 28 aprilie, în acest sens o sesizare la Curtea Constituţională (CCM), în care susţine că măsura specială privind amendarea celor care pun în pericol sănătatea publică contravine Constituţiei şi Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale.

În opinia formaţiunii, mulţi cetăţeni au fost sancţionaţi contravenţional pentru simplul motiv că se plimbau singuri prin parcuri, fără ca să existe, în asemenea cazuri, un pericol real de contaminare/transmitere a bolilor epidemice. În alte speţe, cetăţenii au fost amendaţi doar pentru că nu aveau asupra lor un act de identitate.

„Este inadmisibil ca statul să-şi jecmănească propriii săi cetăţeni prin metode abuzive, cuantumul amenzilor fiind disproporţionat faţă de câştigurile modeste ale acestora. Până în prezent au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 36 de milioane de lei”, se arată într-un comunicat al partidului.

O hotărâre favorabilă în acest caz, dată de Curtea Constituţională, va reprezenta o posibilitate pentru toate persoanele care au fost amendate pentru încălcarea normei vizate să aibă dreptul la deschiderea unor proceduri de revizuire a cauzelor contravenţionale, care reprezintă o cale extraordinară de atac, a declarat Octavian Ţîcu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe