Senatul SUA respinge legea privind etichetarea alimentelor modificate genetic

Plante de soia mutate genetic la o fermă lângă Santa Fe, 500 km de Buenos Aires
Plante de soia mutate genetic la o fermă lângă Santa Fe, 500 km de Buenos Aires (JUAN MABROMATA / AFP / Getty Images)

Peste 3.000 de ingrediente diferite sunt enumerate printre produsele găsite pe rafturile magazinelor alimentare - de la alimentele convenţionale, cum ar fi porumb şi soia - la produse chimice, coloranţi şi alţi aditivi. Dar ceea ce nu se precizează in textul etichetelor este dacă produsul a fost modificat genetic.

Asta nu se întâmplă din lipsă de curiozitate. În ultimii ani, sondajele au arătat că peste 90 la sută din americani ar dori să ştie ce alimente conţin ingrediente modificate genetic (MG).

Dar în ciuda interesului public, parlamentarii nu sunt pregătiţi să înlăture cortina. Aproape 75 la sută din Senatul SUA a respins, recent, un amendament care ar fi permis etichetarea MG. Pentru consumatorii dornici de o mai mare claritate, decizia a fost dezamăgitoare.

"Mă întristează faptul că legea nu a trecut, pentru că trebuie să avem cu toţii dreptul să ştim ce este în alimentele noastre", a declarat Desiree Monica Dragin, mama a trei băieţi, care locuieşte în Georgia. "Am încerca să le evit cât de mult pot, dar nu poţi evita totul."

A fost pentru prima dată când un proiect de lege privind etichetarea MG a ajuns în faţa Senatului, dar problema a dus la o mulţime de acţiuni între state. Anul trecut, 36 de proiecte de lege care doresc să eticheteze alimentele modificate genetic au apărut în aproape 20 de state din întreaga ţară.

Cu toate acestea, eforturile statelor se confrunta cu obstacole semnificative. În Vermont, de exemplu, o lege recentă a fost puternic sprijinită, dar a fost oprită atunci când compania de biotehnologie Monsanto a ameninţat că îi va da în judecată. Proiectul federal de lege, sponsorizat de senatorul pentru Vermont, Bernie Sanders (I-Vt.), ar fi dat statelor autoritatea să solicite etichetarea MG, fără teama de litigii.

Potrivit lui Sanders, aproape fiecare corporaţie alimentară importantă din ţară s-a opus legii. Dar producătorii de produse alimentare susţin că nu au nimic de ascuns. Industria spune că ea urmează doar liniile directoare stabilite de autorităţile federale de reglementare.

Purtătorul de cuvânt al companiei Monsanto, Tom Helscher, a declarat că etichetarea MG este deja impusă de US Food and Drug Administration (FDA), dar numai dacă autorităţile de reglementare descoperă o diferenţă în nutriţie sau siguranţă faţă de ingredientele convenţionale.

"În absenţa unei astfel de diferenţe, FDA a ajuns la concluzia că nu este necesar sau că nu există o bază pentru a mandata etichetarea", a declarat Helscher într-un e-mail.

Reglementatorii insistă că ingredientele MG sunt practic identice cu omologii lor convenţionali, dar ştiinţa nu este unanimă. Mai mulţi medici şi cercetători avertizează că alimentele MG sunt responsabile pentru o serie de probleme ce afectează atât sănătatea publică cât şi mediul înconjurător.

"FDA spune că o mulţime de lucruri sunt sigure şi de fapt nu sunt", a afirmat Dragin. "De exemplu, implanturile mamare aprobate de FDA, pe care tocmai le-am înlăturat din corpul meu, au ieşit pline de mucegai. Ei susţineau că sunt sigure, dar în mod clar nu sunt."

Ingredientele MG au intrat în lanţul de aprovizionare cu alimente la începutul anilor 1990. Dar ca mulţi alţi consumatori din întreaga ţară, Dragin este preocupată de faptul că nu există suficiente studii pe termen lung care să determine în mod adecvat siguranţa acestor produse alimentare create în laborator.

În timp ce Monsanto şi alţi susţinători ai MG contrazic studiile care indică probleme de sănătate din cauza alimentelor MG, este clar că identificarea acestor componente îi va face pe consumatori să nu le cumpere. În cele aproape 50 de ţări din întreaga lume care pretind etichetarea alimentelor create în laborator, mulţi consumatori evită ingredientele MG.

Cu toate acestea, parlamentarii americani susţin că sunt prudenţi cu privire la etichetarea obligatorie, pentru că vor să protejeze beneficiile pe care le oferă tehnologia - inclusiv rezistenţa îmbunătăţită la dăunători şi erbicide, creşterea recoltelor şi, poate cel mai important, alimentele mai eficiente din punct de vedere al costului.

"Consumatorii au nevoie cu siguranţă de informaţii disponibile. Trebuie să ne asigurăm că informaţiile sunt conforme cu cerinţele FDA, dar aş mai indica un lucru", a declarat preşedinta Comisiei pentru agricultură a Senatului, Debbie Stabenow (D-Mich.), pentru Vermont Public Radio. "Ştiţi că fermierii americani hrănesc lumea, care are 7 miliarde de persoane, acest lucru fiind tot mai greu în fiecare zi. Inovarea ştiinţifica este foarte importantă din acest punct de vedere."

Susţinătorii alimentelor modificate genetic afirmă că rezistenţa publică este doar frica de necunoscut. Ei spun că, cu timpul, oamenii vor învăţa să vadă beneficiile şi să îmbrăţişeze această nouă tehnologie. Cu toate acestea, etichetele obligatorii ameninţă să încetinească acest proces de acceptare. Potrivit Asociaţiei Producătorilor Alimentari (GMA), etichetele sunt "inutile şi pot crea o stare de confuzie în rândul consumatorilor."

"Etichetarea specială obligatorie ar putea induce în eroare consumatorii, în a crede că alimentele produse prin biotehnologia modernă sunt oarecum diferite sau prezintă un risc special sau un risc potenţial, chiar dacă FDA şi alte organisme ştiinţifice au studiat exhaustiv alimentele derivate din biotehnologie şi au determinat că aceste alimente sunt sigure", a declarat purtătorul de cuvânt al GMA Brian Kennedy, într-un e-mail.

Dar, mulţi americani preferă să decidă singuri.

"Nu va crea o stare de confuzie pentru oameni, ea va oferi oamenilor mai multă claritate în legătură cu ceea ce cumpără", a spus Dragin. "Cred că le este teamă că vor pierde bani şi nu sunt nici ei 100% siguri că produsele sunt sigure, dar nu vor să sperie consumatorii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură