Şeful NORAD: Bombardierele ruseşti trimit un mesaj pentru SUA

Bombardierul rusesc Tupolev Tu-95.
Bombardierul rusesc Tupolev Tu-95. (www.wikipedia.org)

Rusia îşi foloseşte flota de bombardiere de rază lungă pentru a trimite un mesaj Statelor Unite, iar generalul însărcinat cu protejarea securităţii naţionale americane susţine că acele zboruri vor continua sau chiar se vor intensifica în lunile următoare.

Amiralul Bill Gortney a declarat că, prin intermediul acestor zboruri efectuate de bombardierele ruseşti de rază lungă, Rusia doreşte să avertizeze Statele Unite că pe scena globală mai există o altă naţiune capabilă să îşi proiecteze puterea, susţine site-ul Defense News.

Gortney a declarat că numărul de zboruri ruseşti în apropierea teritoriilor SUA a crescut de la răcirea relaţiilor dintre cele două naţiuni – situaţie declanşată după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 – iar NORAD (Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială) monitorizează intens locul în care se află acele avioane şi ceea ce fac ele.

Conform estimărilor militare ale SUA, aceste zboruri s-ar putea intensifica în lunile următoare iar Rusia ar putea pătrunde chiar mai mult în teritoriile pe care SUA le considera că fiind în sfera sa de competenţă.

Întrebat în legătură cu un raport ce susţine că oficialii ruşi plănuiesc să trimită patrule de bombardiere în Golful Mexicului, Gortney a declarat că ar fi surprins dacă ruşii nu ar face acest lucru.

Gortney a adăugat că, în cazul Golfului Mexicului, vor fi folosite, cel mai probabil, bombardierele Tupolev Tu-160 “Blackjack”, spre deosebire de modelele Tupolev Tu-95 “Bear” care au efectuat zboruri regulate în Europa.

În privinţa potenţialului pericol prezentat de apropierea bombardierelor ruseşti de SUA, Gortney a declarat calm: “Dacă ai avioane de rază lungă doreşti să faci exerciţii cu ele. Pentru a face acest lucru trebuie să ai misiuni de zbor pe rază lungă. Suntem pregătiţi să le interceptăm dacă va fi necesar şi dacă vom alege să o facem.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe