Avioanele de luptă ruseşti au efectuat “exerciţii de atac” asupra navelor NATO


Bombardierul rusesc Sukhoi Su-24.
Bombardierul rusesc Sukhoi Su-24. (Captură Foto)

Rusia susţine că a desfăşurat “exerciţii de atac” asupra navelor de luptă ale NATO în Marea Neagră, în contextul unor rapoarte care susţin că mai multe avioane comerciale au fost forţate să se ferească din calea unor bombardiere ruseşti, a raportat website-ul australian de ştiri News.com.

Pe măsura amplificării tensiunilor generate de implicarea Rusiei în războiul civil din Ucraina, Moscova a adoptat o atitudine tot mai agresivă faţă de vechii săi duşmani din perioada Războiului Rece.

Irish Examiner raportează că bombardiere ruseşti Tu-95 au zburat la doar 40 km de coasta irlandeză, fără să ţină cont de faptul că au trecut prin coridoarele mai multor zboruri civile internaţionale importante – incluzând câteva zboruri din America de Nord.

Între timp, organizaţiile media ruseşti susţin că bombardierele Su-30 şi Su-24 din Flota rusă a Mării Negre – recent localizată în peninsula ucraineană Crimeea după anexarea acesteia la începutul anului trecut – au exersat marţi o manevră de “străpungere a sistemelor aer-aer” împotriva navelor de luptă din SUA şi Turcia.

Exerciţiile de atac

Agenţia rusă de ştiri Sputnik News a raportat că manevrele agresive din 3 martie deasupra Mării Negre au implicat o formaţiune de trei bombardiere Su-30 şi patru bombardiere Su-24.

Crucişătorul USS Vicksberg, o navă din clasa Ticonderoga şi echipată cu rachete ghidate, şi fregata turcă Turgut Reis au fost ţinta acestor exerciţii de atac, conform Sputnik.

“Fără îndoială că echipajele acestor nave desfăşoară manevre pentru respingerea atacurilor aeriene executate de avioanele noastre, ceea ce dă piloţilor noştri o oportunitate de a câştiga experienţă în manevrarea avioanelor şi în desfăşurarea de misiuni de recunoaştere aeriană, ambele în raza şi în afara razei sistemelor antiaeriene”, susţine raportul publicat de Sputnik News.

Navele de luptă ale NATO vor fi susţinute de fregata canadiană Fregerickton şi fregata italiană Aliseo.

Nu este prima astfel de întâlnire “la mustaţă” în zonă între avioanele de luptă ruseşti şi navele de luptă americane.

În aprilie 2014, în mijlocul invadării peninsulei Crimeea, un bombardier rusesc Su-24 a trecut în mare viteză pe lângă distrugătorul USS Donald Duck, la o distanţă de doar 300 de metri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.