Şeful Europol, după priveghiul lui Emi Pian: Forţele de ordine au ajuns să ofere protecţie familiei de interlopi

(Screenshot)

Cosmin Andreica, liderul sindicatului poliţiştilor „Europol”, a discutat, la Digi24, despre problemele din interiorul sistemului, generate în special de cei cu funcţii de conducere şi legături politice, şi a avertizat în privinţa riscului ca tot mai mulţi poliţişti să cedeze în faţa presiunilor şi atacurilor din partea interlopilor. De asemenea, Andreica a deplâns “spectacolul” de la priveghiul interlopului Emi Pian, susţinând că forţele de ordine nu au făcut altceva decât să ofere protecţie unei familii de infractori.

“Este evident că vorbim despre grave probleme pe care le avem în interiorul sistemului, probleme care sunt generate în special de cei care ocupă funcţii de conducere şi cei care au legături politice, pentru că aici vorbim despre un cerc închis între aceste funcţii de conducere, despre politică şi despre influenţa pe care aceste clanuri şi infractorii - care gestionează sume importante de bani - ajung să folosească aceste venituri pentru a-şi asigura protecţia sub o formă sau alta”, a precizat Andreica.

De asemenea, liderul sindical a criticat faptul că, deşi Ministerul de Interne şi seful acestuia, Marcel Vela, au anunţat o reorganizare instituţională pentru a îmbunătăţi măsurile de protejare a poliţiştilor care îşi fac datoria sau pentru crearea unui sistem în care funcţiile de conducere să fie ocupate doar pe merit, totuşi, până acum, nu a văzut alte măsuri în afară de schimbarea denumirii Poliţiei Române în Poliţia Naţională, pentru diferenţierea ei de Poliţia Locală.

“Această reorganizare trebuie să fie mai mult decât schimbarea denumirii. Trebuie să vorbim despre cazurile concrete în care poliţiştii în care iată, inclusiv cei de la operaţiuni speciale, poliţiştii de la investigaţii criminale au de suferit de pe urma faptului că ei îşi îndeplinesc sarcinile şi atribuţiile de serviciu”, a adăugat Cosmin Andreica.

Totodată, Andreica a atras atenţia asupra faptului că principala preocupare a structurilor din cadrul MAI ar trebui să fie protejarea poliţiştilor şi familiilor acestora care sunt ameninţaţi şi intimidaţi de către interlopi, sau chiar li se incendiază locuinţe şi automobile personale.

“Altfel, vom vedea tot mai mulţi poliţişti care vor ceda în faţa acestei lupte de gherilă cu infractorii, cu traficanţii de carne vie, cu traficanţii de ţigări şi alte produse de contrabandă şi cu traficanţii de droguri, pentru că aceştia au foarte mulţi bani la dispoziţie şi mijloace de intimidare”, a avertizat liderul sindicatului poliţiştilor EUROPOL.

Cosmin Andreica a făcut referire şi la priveghiul interlopului Emi Pian, ucis marţi de un rival dintr-un alt clan, când în curtea locuinţei acestuia şi în afara ei s-au adunat un număr mare de oameni, fără a păstra distanţa socială, fără a purta măşti de protecţie şi fără a respecta numărul maxim de persoane care pot participa la astfel de evenimente, aşa cum o cer regulile impuse de autorităţi pe perioada stării de alertă.

“Ţin să vă mărturisesc că inclusiv pe grupurile de poliţişti a fost o mâhnire după ziua de ieri [miercuri - n.r.], a fost o frustrare şi a fost o revoltă din partea poliţiştilor. A fost inacceptabil să vedem acel ‘spectacol’ în care zeci de membri ai forţelor de ordine n-au făcut altceva decât să asigure protecţia unei familii de interlopi. Ce încearcă autorităţile să transmită prin astfel de gesturi? Astăzi am văzut că autorităţile le-au pus la dispoziţie celor care participă la această ceremonie măşti şi dezinfectant, în condiţiile în care ei în continuare încalcă legea, fiind un număr mai mare de 50 de persoane la acel eveniment privat, aşa cum a fost el denumit. Noi suntem nemulţumiţi şi frustraţi de această atitudine, pentru că în momentul în care colegii noştri vor fi puşi în situaţia de a aplica legea, cetăţenii le vor arunca în faţă această acţiune”, a susţinut Andreica, adăugând că “toată această activitate a fost, sub o formă sau alta, condusă de către mai-marii Poliţiei Române”.

Întrebat dacă ştie să fi fost dat un ordin în privinţa atitudinii pe care trebuiau să o adopte oamenii legii prezenţi la priveghi, liderul sindical a afirmat că au fost interpretări referitoare la faptul că, fiind vorba despre o ceremonie şi despre o categorie din societate care are astfel de tradiţii, ar fi inoportun să se intervină pentru dispersarea mulţimii, în aşa fel încât să se limiteze numărul participanţilor la acel eveniment.

“Până la urmă, concluziile şi efectele acestei mulţimi, acestei aglomerări care a avut loc în aceste zile acolo, le vom vedea peste probabil două săptămâni, pentru că acolo a fost o adevărată bombă epidemiologică”, a conchis Andreica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne