Şeful ELCEN, compania de stat producătoare de energie termică a RADET, are salariu de bancher

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Directorul general al Electrocentralei Bucureşti S.A (ELCEN), care este producător de energie termică al RADET, Dan Ştefan Cetacli, a ajuns de-a lungul timpului să aibă un salariu de bancher, cu toate că acest lucru este interzis prin lege, anunţă b365.ro. Astfel, conform raportului Curţii de Conturi şeful ELCEN a luat în 2011 un bonus de 25.000 de euro, calculat la cursului mediu al BNR din acea perioadă, chiar dacă legea nu permitea plata acestor bani.

Inspectorii Curţii de Conturi au semnalat faptul că salariul directorului general al ELCEN, care includ indemnizaţia de membru în Consiliul de Administraţie, indemnizaţia de membru în comisiile de negociere, prima jubiliară la nivelul a trei salarii brute lunare şi tichetele de masă, ajunge la suma de 109.000 de lei.

Curtea de Conturi specifică în raport că "în conformitate cu prevederile OUG nr. 79/2008 privind măsuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, remuneraţia lunară a directorului general stabilită prin contractul de mandat este unica formă de recompensare în bani a activităţii depuse", se menţionează în document.

Reprezentanţii ELCEN au fost contactaţi de publicaţia mai sus menţionată, în vederea unor explicaţii cu privire la risipa banului public sesizată în documentul Curţii de Conturi.

Cu toate acestea, nici după două săptămânii, reprezentanţii societăţii comerciale nu au formulat un punct de vedere oficial, chiar dacă Beatrice Ciocoiu, secretara ELCEN a dat asigurări asupra faptului că va pune în mapa directorului general, Dan Ştefan Cetacli, solicitarea formulată.

În plus, când jurnaliştii publicaţiei amintite mai sus au încercat să ia legătura telefonic cu şeful ELCEN, secretara companiei de stat a precizat că acesta nu poate fi contactat pentru că se află într-o delegaţie în Mureş.

În 2010, fostul director general al ELCEN, Ion Marcu, a fost schimbat din funcţie de către Adriean Videanu, care era ministrul Economiei în acea perioadă, din cauză primelor, sporurilor şi bonificaţiilor date similar cu un an în urmă.

ELCEN a cheltuit, în 2011, peste un milion de lei pentru proiecte nefinalizate

Potrivit informaţiilor Curţii de Conturi, în 2011, ELCEN, care este o companie de stat aflată în subordinea Ministerului Economiei, a cheltuit peste un milion de lei pe o serie de proiecte care au fost abandonate în fază incipientă, pentru că au fost considerate cheltuieli ineficiente.

Printre aceste proiecte se numără cele de tipul Green/Brown Field, respectiv proiectul de la Iernut, în care a fost investită suma de 35.000 de lei.

"Societatea mixtă înfiinţată nu a funcţionat, fiind dizolvată (radiată) precum şi proiectele de la CET Fântânele şi CET Progresu (988 mii lei) care nu şi-au atins scopul, fiind abandonate înainte de înfiinţarea societăţilor mixte de tip IPP", relevă raportul Curţii de Conturi.

Potrivit datelor Curţii de Conturi, cheltuielile ELCEN nu s-au oprit aici, chiar dacă aceste proiecte au fost abandonate. Astfel, compania de stat a continuat să dea bani pentru salariile angajaţilor, fiind alocate fonduri semnificative pentru acest scop, mai exact suma de 27.000 de lei pentru evaluarea terenului şi a mijloacelor fixe ce urmau să fie aduse ca aport la capitalul societăţii mixte.

O sumă de 795.000 de lei a fost cheltuită şi pe indemnizaţiile acordate membrilor comisiilor de negociere, secretariatelor tehnice şi pe servicii de consultanţă şi reprezentare.

Conform datelor furnizate de Ministerul de Finanţe Potrivit datelor, ELCEN avea, la finele anului 2011, un număr de 3.100 de angajaţi, compania de stat raportând o cifră de afaceri de peste două miliarde de lei şi un profit net de circa 107 milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie