"Şefa DIICOT se întâlneşte seară de seară cu un inculpat" - Predoiu invocă prezumţia de nevinovăţie

Catalin Predoiu - gov.ro
Catalin Predoiu - gov.ro (Epoch Times România)

Extrem de controversată în spaţiul public după clasarea dosarului 10 august (clasare infirmată la presiunea opiniei publice) şi din cauza faptului că soţul său este inculpat într-un răsunător dosar de corupţie, şefa DIICOT Giorgiana Hosu este susţinută însă în continuare de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Întrebat de Epoch Times dacă s-a autosesizat după conferinţa de presă de la Cotroceni, în care preşedintelui Klaus Iohannis i s-a atras atenţia asupra faptului că şefa DIICOT se întâlneşte seară de seară, la ea acasă, cu un inculpat într-un dosar de corupţie (soţul ei) şi dacă ia în calcul revocarea Georgianei Hosu de la şefia parchetului anti-mafia, ministrul Predoiu a răspuns, după opt zile de la întrebare, "că nu există în prezent nicio cerinţă legală imperativă pentru revocarea doamnei procuror şef al DIICOT".

Redăm răspunsul ministrului Justiţiei:

Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră, vă transmitem următoarele:

Ministrul Justiţiei circumscrie întreaga sa activitate prevederilor legale.

Ministrul Justiţiei precizează că, la momentul propunerii/numirii doamnei Georgiana Hosu pentru şi respectiv în funcţia de procuror şef DIICOT, nu au existat motive prevăzute de lege care să constituie un impediment la propunerea, respectiv numirea în funcţie. Astfel, propunerea, respectiv numirea, au fost făcute în depline condiţii de legalitate, doamna Hosu bucurându-se de o bună reputaţie profesională şi morală.

În acelaşi timp, observând că legea nu prevede vreo cauză legală de revocare din funcţia de procuror şef al DIICOT constând în existenţa unei calităţi procesuale a soţiei/soţului respectivului procuror şef în cadrul unui proces penal, luând în considerare că orice persoană se bucură de prezumţia de nevinovăţie până la o condamnare penală definitivă, conştient de faptul că orice declaraţie în legătură cu un dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată poate fi interpretată drept o presiune asupra instanţei şi imixtiune în mersul Justiţiei, şi ţinând cont, pe de altă parte, de importanţa încrederii publicului în orice funcţie publică, în acest moment, ministrul Justiţiei constată că nu există în prezent nicio cerinţă legală imperativă pentru revocarea doamnei procuror şef al DIICOT sau pentru a comenta calitatea procesuală a soţului domniei sale, care se bucură, în prezent, de prezumţia de nevinovăţie.

Reamintim că la o conferinţă de presă de la Cotroceni, din data de 2 septembrie, jurnalistul Dan Tăpălagă i-a atras atenţia preşedintelui Iohannis că soţul şefei DIICOT este trimis în judecată pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informaţii nedestinate publicităţii şi dare de mită. Deci, practic, şefa parchetului anti-Mafia se vede, seară de seară, la ea acasă cu un inculpat, lucru probabil unic cel puţin în Europa.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, şefa DIICOT poate să rămână în funcţie sau trebuie să plece, la momentul respectiv, şeful statului a pasat responsabilitatea la CSM. Cum CSM a tăcut asurzitor din 2 septembrie, de când s-a ridicat problema, redacţia Epoch Times a încercat să afle dacă instituţia s-a autosesizat după declaraţiile de la Cotroceni, dacă intenţionează să demareze vreun demers în vederea revocării dnei Hosu de la şefia DIICOT şi, în caz contrar, să precizeze, pentru corecta informare a cititorilor noştri care sunt argumentele pentru care nu consideră necesară implicarea CSM.

Mai amintim că şefei DIICOT i se impută nu doar faptul că se întâlneşte cu un inculpat pentru fapte de corupţie, ci şi ruşinoasa clasare a dosarului 10 august, clasare asupra căreia s-a revenit ulterior, la presiunea publică. Hosu, care a lucrat şi ea la rechizitoriu, a infirmat clasarea (deci într-o anumită măsură şi-a infirmat şi propria muncă). Ulterior, a trimis ordonanţa de infirmare unui tribunal care nu avea această competenţă, ceea ce a dus la o nouă amânare a redeschiderii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne